Antena 3 CNN Externe Lovitură cruntă pentru mafie. A fost spart codul oilor la Cosa Nostra

Lovitură cruntă pentru mafie. A fost spart codul oilor la Cosa Nostra

Lovitură cruntă pentru mafie. A fost spart codul oilor la Cosa Nostra
Sursa foto: Foto: Polizia di Stato/Wikicommons
03 Aug 2015   •   14:44

Poliţia din Italia a arestat luni 11 persoane suspectate că ar avea legături cu liderul fugitiv al mafiei siciliene, printre care şi un fost şef care conducea un sistem secret de mesagerie pentru mafioţi prin intermediul unui cod al oilor.

Matteo Messina Denaro, în vârstă de 53 de ani, care se află în urmărire din 1993, a folosit o fermă din Mazara del Vallo pentru a ţine legătura cu partenerii săi. Printre cei arestaţi se află şi fostul naş Vito Gondola, în vârstă de 77 de ani, a cărui sarcină era să îi sune pe ceilalţi membri ai clanului şi să îi alerteze cu privire la fiecare mesaj nou, care era plasat sub o piatră pe un teren de la fermă şi care era distrus imediat după ce era citit. 

"Am pus brânza deoparte pentru tine, vii mai târziu", "Oile au nevoie să fie tunse... dar foarfecele au nevoie să fie ascuţite", "Fânul e gata" - erau printre frazele folosite prin telefon, susţin detectivii, care au urmărit mesajele între 2011 şi 2014 cu camere de filmat şi microfoane ascunse. 

Gondola a fost surprins în timpul unei conversaţii spunând că Denaro - care odată se lăuda că poate umple un cimitir cu oamenii pe care i-a omorât - pierde controlul asupra ultimei generaţii de mafioţi. Ultima fotografie a lui Denaro datează de la începutul anilor 1990. Despre el se crede că este succesorul naşilor Toto Riina şi Bernardo Provenzano, care ispăşesc pedepse de închisoare pe viaţă.

Cei 11 suspecţi arestaţi sunt "cei mai apropiaţi oameni ai lui Denaro", susţine poliţia. 

Primul ministru Matteo Renzi a mulţumit anchetatorilor printr-un mesaj postat pe Facebook, spunând că următorul pas este prinderea capului mafiei din Sicilia şi insistând că "Italia este unită împotriva crimei organizate". 

"Statul câştigă, Mafia pierde", a scris şi ministrul de Interne Angelino Alfano pe Twitter. 



Mafia din Sicilia, cunoscută drept Cosa Nostra, a fost cel mai puternic sindicat al crimei organizate în anii '80 şi '90, dar şi-a pierdut din putere în ultimii ani pe fondul arestărilor în masă şi al anchetelor. De asemenea are competiţie puternică în lumea interlopă din partea clanurilor Camorra din Napoli şi 'Ndrangheta din Calabria.


×
Subiecte în articol: Cosa Nostra Camorra mafia Sicilia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close