Antena 3 CNN Externe Liderul loviturii de stat din Niger s-a autoproclamat şef al statului

Liderul loviturii de stat din Niger s-a autoproclamat şef al statului

Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat vineri lider al Nigerului în urma loviturii de stat care a început miercuri, potrivit BBC.

Liderul loviturii de stat din Niger s-a autoproclamat şef al statului
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    28 Iul 2023   •   16:58

Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, generalul a organizat lovitura de stat. Aceasta a început miercuri, când unitatea de gărzi prezidențiale pe care o conducea l-a capturat pe președintele țării Mohamed Bazoum.

Lovitua de stat a spulberat prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la obținerea independenței din 1960. Se crede că președintele Mohamed Bazoum, aflat acum în captivitate, este în stare bună de sănătate.

Lovitura de stat a fost condamnată în mod categoric de organismele internaționale, inclusiv Uniunea Africană, Blocul Regional al Africii de Vest, UE și ONU.

Generalul Tchiani, în vârstă de 62 de ani, a fost la conducerea gărzii prezidențiale din 2011 și a fost promovat la rangul de general în 2018 de fostul președinte Mahamadou Issoufou.

El a mai fost legat de o tentativă de lovitură de stat din 2015 împotriva fostului președinte, dar în instanță a negat acuzațiile. Generalul Tchiani susține că a preluat conducerea pentru a rezolva problemele din Niger, legate de securitate, sărăcie și corupție.

Lovitura de stat din Niger este cea mai recentă dintr-un val care a afectat regiunea Africii de Vest în ultimii ani. În urma acestora au căzut mai multe guverne din Mali, Guineea și Burkina Faso.

×
Subiecte în articol: Niger
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close