Antena 3 CNN Externe Lovitură de teatru la Kiev: Ucraina spune că nu a dat Rusiei "garanții scrise" pentru deblocarea situației din Marea Neagră

Lovitură de teatru la Kiev: Ucraina spune că nu a dat Rusiei "garanții scrise" pentru deblocarea situației din Marea Neagră

Ucraina a negat, joi, că ar fi oferit noi garanții pentru ca Rusia să revină în acordul privind coridorul de export al cerealelor pe Marea Neagră.

Lovitură de teatru la Kiev: Ucraina spune că nu a dat Rusiei "garanții scrise" pentru deblocarea situației din Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2022   •   15:36

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat țara sa nu şi-a asumat nicio obligație nouă, în afara celor existente deja.

Potrivit oficialului ucrainean, Moscova a revenit asupra deciziei de a se suspenda din acord "datorită eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan".

Secretarul general al ONU și președintele Turciei, în coordonare cu Ucraina, "au găsit cuvintele" pe care președintele rus Vladimir Putin "le-a înțeles", a spus Oleg Nikolenko.

"A fost o poziție de forță, nu de concesii", a susținut diplomatul ucrainean.

Kremlinul a anunțat că revine în acord după ce ar fi primit "garanții scrise" de la partea ucraineană

Kremlinul a anunțat, miercuri, că Rusia a decis să deblocheze acordul privind exporturile de cereale pe mare după ce Ucraina a oferit "garanții scrise" că nu va folosi coridorul maritim de export în scopuri militare.

Anterior, Moscova a acuzat Ucraina că a folosit drone de pe o navă aflată pe coridorul respectiv pentru a ataca flota rusă la Sevastopol.

"Ucraina nu a folosit și nu intenționează să utilizeze coridorul de cereale în scopuri militare", a replicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe

Semnat în iulie sub medierea ONU şi a Turciei, acordul privind exportul de produse agricole pe Marea Neagră a permis deblocarea a milioane de tone de cereale aflate în porturile Ucrainei.

Foto: Vas comercial în ajuns în portul ucrainean Odesa prin coridorul umanitar

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close