
Emmanuel Macron a discutat cu Donald Trump înainte de summit-ul de astăzi de la Paris, conform informațiilor Sky News și BFMTV. Președintele Franței a atacat conducerea de la Kremlin, spunând că Rusia și-a demonstrat „setea pentru război” prin condițiile inacceptabile pe care le-a pus pentru un armistițiu.
Nu se cunoaște conținutul discuțiilor dintre cei doi președinți, însă Statele Unite sunt absente de la reuniunea „Coaliției Voluntarilor”, o reuniune a șefilor de stat și guvern care susțin Ucraina, la care se va discuta problema garanțiilor de securitate pentru țara invadată, în cazul unui posibil armistițiu cu Rusia.
În ciuda încercărilor administrației Trump de a împăciui și de a concilia regimul de la Kremlin, Macron a adoptat un ton dur față de Rusia, joi, la reuniunea Coaliției Voluntarilor.
Președintele francez a declarat că Rusia „își demonstrează setea de război” prin condițiile pe care le-a pus pentru armistițiu – regimul de la Kremlin refuză să renunțe sau să modereze cerințele sale maximale – recunoașterea teritoriilor furate de la Ucraina ca fiind rusești, printre altele.
Zelenski: Europa trebuie să dovedească că se poate apăra
„Europa se poate apăra și trebuie să o dovedim”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe rețelele sociale, joi, într-o postare pe Twitter, alături de o fotografie de familie cu ceilalți lideri europeni prezenți la Paris.
Liderul ucrainean încearcă să obțină garanții de securitate, înainte de obținerea unui acord de armistițiu. Este puțin probabil, totuși, că rușii vor accepta vreo formă de încetare a focului, în condițiile în care par determinați să obțină cât mai multe concesii de la un Trump tot mai dispus să le facă.
Zelenski mai spune că trupele europene de menținere a păcii care ar putea fi desfășurate în Ucraina, o ipoteză susținută mai ales de Franța și de Regatul Unit, ar trebui să „controleze situația, să monitorizeze și să antreneze pentru a face un nou război de agresiune al Rusiei imposibil”.
„Pentru Vladimir Putin, principalul scop este să dezbine și să slăbească unitatea europenilor. Încearcă să lovească Europa din interior și a reușit parțial prin poziționările Ungariei”, a continuat președintele ucrainean.
Uniunea Europeană vrea menținerea presiunii prin sancțiuni
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a cerut „menținerea presiunii” asupra regimului de la Kremlin prin sancțiunile impuse după declanșarea invaziei.
„Cel mai bun mod de a sprijini Ucraina este prin a rămâne angajați obiectivului nostru de a obține o pace durabilă și dreaptă. Asta înseamnă să menținem presiunea pe Rusia prin sancțiuni”, a scris liderul european într-o postare pe Twitter.
În jur de 30 de lideri de stat și guvern se află la Paris, la discuțiile „Coaliției Voluntarilor”.