
Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rassmusen, a anunţat miercuri că îl va convoca pe ambasadorul SUA în Danemarca pentru explicații, după ce publicaţia Wall Street Journal a publicat un articol în care relata că Washingtonul intenţionează să-şi intensifice activităţile de spionaj în Groenlanda, relatează Agerpres. Articolul din Wall Street Journal vine pe fondul afirmațiilor repetate ale lui Donald Trump că își dorește ca SUA să preia conducerea asupra teritoriului autonom, aflat sub control danez. Mai mult, doar în urmă cu câteva zile, președintele american a declarat într-un interviu că nu exclude „folosirea forței militare” pentru a anexa controlul asupra Groenlandei.
Acest articol „îngrijorează foarte mult pentru că prietenii nu se spionează între ei”, a afirmat Lars Rassmusen, la Varşovia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene.
MAE danez: Prietenii nu se spionează între ei
Astfel, ministrul de Externe danez a anunțat că îl convoacă pe ambasadorul american în „speranța” că va dezminți informațiile din Wall Street Journal.
„Aceasta este foarte grav, prin urmare îl vom convoca pe ambasadorul (american) pentru o reuniune la Ministerul de Externe. În speranţa, desigur, că acest lucru poate fi dezminţit şi, în orice caz, cu scopul de a preciza foarte clar care este poziţia Danemarcei în această privinţă”, a adăugat el.
Potrivit WSJ, serviciile de informaţii americane au primit instrucţiuni să afle mai multe despre mişcarea de independenţă din Groenlanda şi poziţiile acesteia cu privire la exploatarea resurselor de către americani în această insulă întinsă.
Serviciile de informaţii au fost invitate să identifice persoane în Groenlanda şi în Danemarca care susţin obiectivele SUA în teritoriul autonom danez, a adăugat cotidianul american.
Tensiunile s-au acutizat între Washington şi Copenhaga de când Donald Trump a avertizat în repetate rânduri că doreşte să preia controlul asupra Groenlandei, invocând motive de securitate şi refuzând să excludă utilizarea forţei pentru a o cuceri.
Groenlanda, susţinută de guvernul danez, a răspuns în repetate rânduri că nu este de vânzare. Potrivit unui sondaj recent, marea majoritate a celor 57.000 de locuitori ai săi îşi doresc independenţa şi nu doresc o anexare de către Statele Unite