Antena 3 CNN Externe Mahmoud Ahmadinejad îi cere lui Assad să renunţe la operaţiunile militare împotriva protestatarilor

Mahmoud Ahmadinejad îi cere lui Assad să renunţe la operaţiunile militare împotriva protestatarilor

Mahmoud Ahmadinejad îi cere lui Assad să renunţe la operaţiunile militare împotriva protestatarilor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    09 Sep 2011   •   20:50

Mahmoud Ahmadinejad îl îndeamnă pe Bashar al Assad, preşedintele contestat al Siriei, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Iranului, să înceapă discuţiile cu opozanţii săi, care cer încheierea regimului preşedintelui sirian, informează Jerusalem Post.

Reacţia Teheranului vine ca urmare a semnelor că o posibilă susţinere a lui Bashar al Assad ar putea conduce la pierderea simpatiei în lumea arabă într-o perioadă în care aceasta este caracterizată de instabilitate.

Ahmadinejad a declarat în cadrul unui interviu că intervenţiile militare nu sunt răspunsul la revolta populară. Preşedintele iranian argumentează că guvernul unei ţări trebuie să ţină cont de deptul populaţiei la libertate şi justiţie, iar problemele trebuie să fie rezolvate prin dialog.

Siria a devenit o dilemă pentru Iran. Teheranul nu doreşte să îşi piardă cel mai important aliat, dar susţinerea lui Assad ar putea avea repercusiuni în ceea ce priveşte poziţionarea Iranului în simpatiile lumii arabe, susţine analistul Amir Sedghi.

Oficialii din Iran au cerut în repetate rânduri ca autorităţile siriene să respecte dorinţa de reformă manifestată de protestatari.

De la începutul conflictelor din Siria, Teheranul a acuzat Statele Unite şi aliaţii din Occident susţinând că aceste ţări instigă protestatarii din Siria în încercarea de distruge unul dintre principalii opozanţi ai Israelului din zonă.

Între timp, preşedintele Bashar al Assad a declarat, joi, "stare de război" ordonând mobilizarea generală a armatei pentru a elimina "teroriştii care ameninţă" Siria.

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close