Antena 3 CNN Externe Malnutriția se răspândește în Gaza. Medic: „Toată lumea a slăbit. Pot vedea că inciziile mele chirurgicale nu se vindecă bine”

Malnutriția se răspândește în Gaza. Medic: „Toată lumea a slăbit. Pot vedea că inciziile mele chirurgicale nu se vindecă bine”

Anamaria Nedelcoff
6 minute de citit Publicat la 07:00 24 Mar 2025 Modificat la 07:57 24 Mar 2025
fasia gaza hepta
Prețurile pentru cantitatea limitată de alimente care mai este disponibilă în magazine și piețe au explodat și au devenit inaccesibile pentru aproape toată lumea. sursa foto: Hepta

Malnutriția se răspândește în Gaza, avertizează medicii și lucrătorii umanitari din teritoriul palestinian devastat, în condițiile în care blocada totală impusă de Israel asupra tuturor livrărilor de ajutoare a intrat în a patra săptămână, notează The Guardian.

Oficiali palestinieni: peste 50.000 de morți

Nu există niciun semn că Israelul ar intenționa să redeschidă punctele de acces pentru a permite intrarea ajutoarelor esențiale sau să reducă noua ofensivă lansată în Gaza, care a început marți cu un val de atacuri aeriene ce au ucis 400 de persoane, majoritatea civili, punând capăt unei perioade de două luni de relativă liniște.

Duminică, oficialii palestinieni au anunțat că bilanțul total al victimelor, după aproape 18 luni de conflict, a depășit 50.000 de morți.

Duminică, un atac aerian în orașul Khan Younis l-a ucis pe Salah Bardawil, membru al biroului politic al Hamas, iar Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au emis noi ordine de evacuare pentru palestinienii din zonele aflate la vest de orașul Rafah, de la granița cu Egiptul.

Ordinele precizau că deplasarea cu vehicule nu va fi permisă. În ultimele zile, au fost raportate numeroase incidente în care civili au fost uciși sau grav răniți în urma atacurilor forțelor israeliene asupra mașinilor din Gaza.

„IDF a lansat o operațiune pentru desființarea organizațiilor teroriste. Vă aflați în prezent într-o zonă de luptă periculoasă. Îndepărtați-vă imediat de zona de conflict,” se menționa în ordinele transmise.

Cel puțin 19 palestinieni au fost uciși peste noapte, potrivit unor surse medicale citate duminică. Două spitale din sudul Gazei au anunțat că au primit 17 cadavre în urma atacurilor aeriene, printre victime aflându-se mai multe femei și copii. Acest bilanț nu îi include pe oficialul Hamas și soția sa.

Până în prezent, în războiul declanșat de atacul militanților Hamas asupra Israelului în octombrie 2023 – atac în care au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, și au fost luați 251 de ostatici – peste 50.000 de palestinieni au fost uciși, de asemenea în mare parte civili, și aproximativ 113.000 au fost răniți, potrivit autorităților.

„Vom rămâne fără nimic”

Israelul, care a acuzat Hamas că jefuiește sistematic ajutoarele umanitare, a întrerupt aprovizionarea Gazei la doar câteva ore după expirarea primei faze a unui presupus acord de încetare a focului în trei etape. Hamas neagă acuzațiile.

Oficialii din domeniul ajutorului umanitar au declarat că distribuțiile vor fi reduse treptat, dacă va fi posibil, însă funcționarea cantinelor comunitare, care hrănesc aproximativ un milion de persoane, va deveni din ce în ce mai dificilă.

„La un moment dat pur și simplu vom rămâne fără nimic și situația va deveni disperată… dar chiar dacă am avea provizii, ne-ar fi foarte greu să le distribuim, pentru că mediul de securitate nu ne permite să operăm”, a declarat un oficial al ONU aflat în Gaza.

Un kilogram de cartofi costă 6 dolari, de cinci ori mai mult decât luna trecută

Șase dintre cele 23 de brutării operate de Programul Alimentar Mondial al ONU au fost deja închise din cauza lipsei gazului de gătit, în timp ce UNRWA – principala agenție ONU responsabilă de bunăstarea palestinienilor – mai avea, vineri, stocuri de aproximativ 60.000 de saci de făină, suficienți pentru doar șase zile de distribuție.

Prețurile pentru cantitatea limitată de alimente care mai este disponibilă în magazine și piețe au explodat și au devenit inaccesibile pentru aproape toată lumea.

Cartofii costă echivalentul a 6 dolari kilogramul, de cinci ori mai mult decât în urmă cu o lună, iar buteliile de gaz pentru gătit se vând cu 60 de dolari kilogramul, de patru ori mai mult decât înainte de încheierea fragilei pauze a ostilităților, acum trei săptămâni.

Medici: „Este foarte clar că oamenii sunt subponderali”

„Este foarte clar că oamenii sunt subponderali. Populația este foarte tânără, iar copiii au nevoie de hrană nutritivă”, a spus Khamis Elessi, medic primar consultant în Gaza City.

Feroze Sidhwa, un medic urgentist voluntar din SUA aflat în Gaza, a declarat că urmările a 18 luni de alimentație precară sunt foarte evidente în rândul pacienților săi. „Vedem foarte clar că toată lumea a slăbit... Pot vedea că inciziile mele chirurgicale nu se vindecă bine”, a spus el.

Distribuirea ajutoarelor este îngreunată de deplasările forțate ale populației. „Există multă anxietate legată de ce urmează să se întâmple, mai ales din partea părinților pentru copiii lor. Este un haos continuu: ordine de evacuare, explozii, spitalele sunt pline de răniți, acum vedem și lipsa de hrană. Totul este extrem de imprevizibil”, a spus Hisham Mhanna, purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Gaza.

„Auzi explozii puternice aproape toată ziua. Se primesc rapoarte despre victime în fiecare oră, dar echipele de intervenție nu pot ajunge în toate zonele atacate, fie din cauza pericolului, fie din lipsă de combustibil pentru ambulanțe.”

Duminică, în orașul Rafah din sudul Gazei, bărbați, femei și copii palestinieni puteau fi văzuți mergând pe jos pe un drum de pământ, purtându-și lucrurile în brațe. Cea mai mare parte a populației din Gaza a fost forțată să fugă din locuințele proprii, de multe ori în mod repetat.

„Este o deplasare sub foc”, a declarat Mustafa Gaber, un jurnalist local aflat în mișcare împreună cu familia sa. „Sunt oameni răniți printre noi. Situația este foarte dificilă.”

În presa israeliană, duminică au apărut întrebări legate de scopurile reale ale noii ofensive, dacă acestea se limitează la distrugerea Hamas și eliberarea ostaticilor – cele două obiective frecvent invocate de guvernul israelian.

Vineri, ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat într-un comunicat că a „ordonat IDF să cucerească teritorii suplimentare din Gaza, să evacueze populația și să extindă zonele de securitate din jurul Gazei pentru a apăra localitățile israeliene și trupele IDF.”

„Cu cât Hamas continuă să refuze eliberarea ostaticilor, cu atât va pierde mai mult teritoriu care va fi adăugat Israelului”, a adăugat Katz.

Proteste în Israel

Sâmbătă, cabinetul israelian a aprobat o propunere de înființare a unei noi direcții guvernamentale care să avanseze ceea ce Israelul a numit „plecarea voluntară” a palestinienilor – în linie cu propunerea fostului președinte american Donald Trump de a depopula Gaza și a o reconstrui ca „riviera Orientului Mijlociu”. Experți în drept au avertizat că o astfel de politică ar reprezenta, aproape sigur, o încălcare a dreptului internațional.

Katz a declarat că noua structură administrativă va fi „supusă dreptului israelian și internațional” și va coordona „tranzitul terestru, maritim și aerian către țările de destinație”.

Între timp, Israelul este zguduit de proteste masive: peste 100.000 de oameni au manifestat împotriva intenției premierului Benjamin Netanyahu de a-l demite pe șeful serviciului intern de securitate și pe procurorul general. Totodată, există numeroase apeluri ca eliberarea ostaticilor să fie tratată ca prioritate față de continuarea ofensivei împotriva Hamas.

În prima fază a acordului de încetare a focului, 25 de ostatici israelieni și trupurile altor opt au fost eliberate în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. Forțele israeliene s-au retras într-o zonă tampon – ceea ce a permis sute de mii de oameni să se întoarcă la ruinele locuințelor lor – și s-a înregistrat o creștere a fluxului de ajutoare umanitare.

Cele două părți ar fi trebuit să înceapă, la începutul lunii februarie, negocierile pentru a doua fază a armistițiului, în cadrul căreia Hamas urma să elibereze restul de 59 de ostatici – dintre care 35 se crede că sunt morți – în schimbul altor prizonieri palestinieni, a unui sfârșit permanent al ostilităților și a retragerii totale a Israelului.

Israelul s-a retras din acest acord, oferind în schimb prelungirea primei faze cu 30 până la 60 de zile dacă Hamas ar elibera mai mulți ostatici.

×
x close