
Numărul miliardarilor din Marea Britanie a crescut de la 15 în 1990 la 165 în 2024, în același timp în care inegalitatea în distribuția generală a bogăției din Marea Britanie a crescut dramatic, conform unei analize publicate de The Guardian.
Investigația Equality Trust, care coincide cu lista celor mai bogați publicați de Sunday Times, a mai constatat că miliardarii au devenit „incredibil” de bogați, averea lor medie crescând cu peste 1.000% în aceeași perioadă.
Cele mai bogate 50 de familii din Marea Britanie dețin acum mai multă avere decât cea mai săracă jumătate a populației, care cuprinde peste 34 de milioane de oameni. În 2024, cei doi miliardari din Marea Britanie dețineau împreună mai multă avere decât toți miliardarii din lista bogaților din 1990 la un loc.
„Analiza noastră arată, de asemenea, natura bogăției extreme, care este complet incompatibilă cu sănătatea și bunăstarea națiunii”, a declarat Priya Sahni-Nicholas, co-director executiv al Equality Trust. „Proprietățile, moștenirile și finanțele reprezintă peste jumătate din averea totală actuală a miliardarilor: surse de creare a bogăției care sunt responsabile pentru distrugerea planetară și a comunităților la scară largă.”
„Creșterea obscenă a averii celor mai bogați din Marea Britanie se datorează faptului că aceștia profită de pe urma luptelor societății, provocându-i în același timp daune suplimentare și subminând obiectivele guvernelor de decarbonizare, răspândirea mai multor bogății și creșteri economice în afara Londrei, încheierea crizei locuințelor, încurajarea dezvoltării unor industrii noi – adesea mai ecologice – și încurajarea unor comunități mai puternice.”
Julia Davies, membră a organizației Patriotic Millionaires UK, a declarat că includerea pe lista celor bogați ar trebui să fie un semn de rușine. „Acest proces de acaparare a averii în mâinile a tot mai puțini oameni dăunează direct tuturor. Acești oameni nu merită acest nivel de bogăție, se întâmplă doar ca unii oameni să adune o sumă incredibilă de bani în jurul lor, în timp ce alții nu, în ciuda faptului că ne educăm copiii și ne menținem sistemul de sănătate în funcțiune.”
Davies a spus că este greșit să-i numim pe bogați „creatori de locuri de muncă”. „Îi numesc eradicatori de locuri de muncă, deoarece atunci când consolidezi afacerile în mâinile a tot mai puțini oameni, elimini întreprinderile mai mici și mijlocii, deoarece acestea nu pot concura cu lanțurile care le subminează.”
„Acești oameni folosesc, de asemenea, măsuri de gestionare a impozitelor atât de eficiente încât plătesc cote de impozitare mult mai mici economiei locale și naționale decât persoanele active sau întreprinderile mici și mijlocii.”
Nu trebuia să fie așa, a spus ea. „Poți folosi averea pentru a acumula și mai multă avere sau o poți folosi pentru a aborda multe dintre multiplele probleme cu care se confruntă societatea.”
Fernanda Balata, economist politic la New Economics Foundation a declarat că Regatul Unit a intrat pe un drum al instabilității economice, în timp ce guvernul i-a pus pe cei super-bogați mai presus de toți ceilalți. Acest lucru, a spus ea, „nu este întâmplător”.
„Există atât de multe conexiuni acum între cei bogați și cei puternici, încât acest lucru se revarsă în instituțiile publice”, a spus ea. „Asta înseamnă că politicienii de astăzi trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe minciuni și narațiuni eronate pentru a menține sistemul în funcțiune.”
Însă Balata a spus că există speranță. „Există acum un consens larg asupra faptului că nivelurile extreme ale inegalităților în materie de avere cauzează multiple daune societății.”
Balata a spus că politicienii trebuie să înceapă să considere bogăția extremă ca o problemă în sine. „Avem nevoie de un prag al Bogăției Extreme: punctul în care bogăția excesivă provoacă daune nejustificate”, a spus ea.
Dr. Benjamin Tippet, lector în economie și inegalitate a averii la King's College London, a modelat ce ar fi generat o taxă de 2% asupra celor aflați pe lista bogaților, dacă politica ar fi fost în vigoare de la mijlocul anilor '90.
„Am descoperit că o taxă pe avere de 2% aplicată rezidenților de pe lista bogaților ar fi strâns echivalentul a aproximativ 6 miliarde de lire sterline pe an: 155 miliarde de lire sterline”, a spus el. „Investiția ar fi valorat aproximativ 325 miliarde de lire sterline în moneda actuală - mult peste 11.000 de lire sterline per gospodărie. Acesta este un fond național de avere semnificativ. Și chiar și cu această taxă, ponderea averii persoanelor de pe lista bogaților ar fi crescut în continuare.”