Antena 3 CNN Externe MApN neagă că două rachete ar fi survolat, în această dimineață, spațiul aerian al României

MApN neagă că două rachete ar fi survolat, în această dimineață, spațiul aerian al României

Ministerul Apărării Naționale al României neagă informația potrivit căreia două rachete ar fi survolat, în această dimineață, spațiul aerian al României.

MApN neagă că două rachete ar fi survolat, în această dimineață, spațiul aerian al României
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    10 Feb 2023   •   12:35

Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat, în această dimineață, spațiul aerian al României. MApN neagă această informație și precizează că va reveni cu detalii în scurt timp

“Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au intrat în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră”, a scris pe Telegram comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujni.

Citește și: O rachetă ar fi survolat, în această dimineață, spațiul aerian al Republicii Moldova

La scurt timp după acest mesaj, purtătorul de cuvânt al MApN a negat informația transmisă de ucraineni.

”Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 de kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, transmite MApN. 

”Nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul românilor!”

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că nu există motive de îngrijorare în rândul românilor. 

”Nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul românilor vizavi de informația falsă care a apărut. A existat o țintă care a plecat din Crimeea, a survolat Ucraina, Moldova și apoi din nou Ucraina.

Distanța cea mai mică la care această țintă a fost față de granițele României a fost de aproximativ 35 de km.

În această perioadă, două avioane românești care executau un exercițiu de poliție aeriană, timp de două minute și-au schimbat traseul și au intrat într-o logică de supervizare a acestei ținte, după care au revenit în exercițiu. Deci, la acest moment, nu se confirmă absolut nimic din ce s-a spus că ar fi tulburat teritoriul României”, a explicat Angel Tîlvăr. 

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat, însă, informația.

„Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Apărării din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: racheta
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close