Antena 3 CNN Externe Marea Britanie ar fi solicitat UE să introducă aripa militară a Hezbollah pe lista entităţilor teroriste

Marea Britanie ar fi solicitat UE să introducă aripa militară a Hezbollah pe lista entităţilor teroriste

Marea Britanie ar fi solicitat UE să introducă aripa militară a Hezbollah pe lista entităţilor teroriste
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    21 Mai 2013   •   22:08

Marea Britanie a cerut Uniunii Europene să introducă aripa militară a organizaţiei şiite libaneze Hezbollah pe lista entităţilor teroriste, argumentând că militanţi ai mişcării islamiste sunt implicaţi în comiterea atentatului antiisraelian din Bulgaria, relatează site-ul israelian Ynetnews, citat de Mediafax.

Israelul şi Bulgaria au acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah de comiterea atentatului antiisraelian de la Burgas, soldat cu şase morţi, în iulie 2012.

De asemenea, Londra a oferit ca argument condamnarea unui membru al Hezbollah acuzat de terorism în Republica Cipru.

Solicitarea Marii Britanii de introducere a organizaţiei Al-Muqawama al-Islamiyya (Rezistenţa Islamică) - aripa militară a Hezbollah - pe lista UE a organizaţiilor teroriste urmează să fie discutată în luna iunie de un grup special de lucru european.

O decizie în acest sens trebuie luată în unanimitate de statele membre UE.

„Cerem Europei să răspundă în mod colectiv şi puternic la atentatul terorist comis la aeroportul din Burgas", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

Statele Unite consideră Hezbollah organizaţie teroristă. În Europa, doar Olanda cataloghează Hezbollah drept entitate teroristă, în timp ce Marea Britanie a adoptat sancţiuni împotriva aripii militare a organizaţiei.

Atentatul sinucigaş comis pe 18 iulie 2012 în parcarea aeroportului din staţiunea bulgară Burgas s-a soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a unui şofer de autocar bulgar.


×
Subiecte în articol: Marea Britanie UE Hezbollah terorism
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close