Antena 3 CNN Externe Marea Britanie, spionată de cel puţin 20 de ţări, printre care şi aliaţi NATO

Marea Britanie, spionată de cel puţin 20 de ţări, printre care şi aliaţi NATO

Marea Britanie, spionată de cel puţin 20 de ţări, printre care şi aliaţi NATO
Sursa foto: londra marea britanie
08 Feb 2009   •   16:34

Marea Britanie este spionată de serviciile de informaţii a cel puţin 20 de ţări, printre acestea numărându-se şi aliaţi NATO, anunţă Sunday Telegraph.
Cele mai active reţele de spionaj din Marea Britanie aparţin Rusiei şi Chinei, dar este foarte probabil ca şi unele state europene, printre care Franţa sau Germania, să desfăşoare operaţiuni de spionaj pe teritoriul britanic, potrivit unui document guvernamental în care se precizează că Marea Britanie este "un obiectiv de spionaj cu grad ridicat de prioritate" pentru 20 de agenţii străine.
Iran, Siria, Coreea de Nord şi Serbia, dar şi ţările membre UE considerate, în mod tradiţional, state aliate, au servicii de spionaj active în Marea Britanie, conform unor surse din serviciile de securitate.
Documentul este redactat de un departament al serviciilor de informaţii militare şi datat 19 ianuarie 2009. Acesta avertizează că agenţii străini se concentrează cu precădere asupra informaţiilor secrete din industria militară, de optică, genetică, comunicaţii sau aviaţie şi au în vedere tot mai mult companiile comerciale.
"Potrivit estimărilor, cel puţin 20 de servicii străine de informaţii activează acum împotriva intereselor britanice. Acţiunile ruse şi chineze sunt considerate cele mai îngrijorătoare. Numărul agenţilor ruşi de informaţii de la Londra nu a scăzut din perioada sovietică", adaugă documentul.
"Dacă un stat, cum este Rusia sau Iranul, poate fura un program informatic care va salva şapte ani de cercetare şi dezvoltare, o va face fără ezitare", au afirmat surse guvernamentale pentru Sunday Telegraph.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close