Antena 3 CNN Externe Mario Monti, desemnat de preşedintele Napolitano să formeze un nou Guvern în Italia

Mario Monti, desemnat de preşedintele Napolitano să formeze un nou Guvern în Italia

Mario Monti, desemnat de preşedintele Napolitano să formeze un nou Guvern în Italia
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
de M.Z.    |    13 Noi 2011   •   19:34
Update 21.00 - Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat, duminică seara, de către preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, să formeze un nou Guvern care să îi succeadă celui al lui Silvio Berlusconi, a anunţat preşedinţia italiană, potrivit AFP.

Nominalizarea are loc după o zi intensă de consultări politice la palatul prezidenţial, al căror scop a fost să îi asigure un consens şi o majoritate parlamentară lui Monti. Potrivit Constituţiei, nominalizarea sa trebuie aprobată în zece zile de cele două Camere ale Parlamentului.

Abia desemnat, fostul comisar european, în vârstă de 68 de ani, s-a declarat convins că Italia "poate învinge" criza datoriilor graţie unui "efort colectiv".

"Îi mulţumesc mult preşedintelui pentru încrederea pe care mi-a acordat-o (...) într-un moment deosebit de dificil pentru Italia", a declarat Monti. "Italia poate învinge criza" economică graţie "unui efort colectiv", a insistat el, întâmpinat cu aplauze la ieşirea din palatul prezidenţial.

Update 20.15
- Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a chemat duminică seara pe Mario Monti la Palatul Quirinale, pentru a discuta despre formarea noului guvern, informează Reuters.

Partidul fostului premier italian Silvio Berlusconi îl susţine pe cel care urmează să devină succesorul acestuia, Mario Monti, pentru formarea unui nou guvern, potrivit Reuters.

Duminică, la doar o zi după ce a demisionat din fruntea Executivului italian, Silvio Berlusconi a declarat, în stilul caracteristic, că este dispus să se întoarcă la putere.

Silvio Berlusconi a demisionat, sâmbătă seara, de la conducerea Guvernului italian. Il Cavaliere, în vârstă de 75 de ani, a părăsit Palatul prezidenţial, constrâns să folosească o ieşire secretă, în timp ce mii de manifestanţi aplaudau şi agitau drapele, strigând "bufonule, bufonule!" la intrarea principală în palat.

Parlamentul a acceptat sâmbătă, înainte de demisia lui Berlusconi, primele măsuri anticriză promise pentru reducerea colosalei datorii de 1.900 de miliarde de euro (circa 120% din PIB) şi pentru relansarea creşterii economice dar acestea nu răspund decât parţial urgenţei situaţiei, afirmă Noci.

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi Mario Monti guvern
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close