Antena 3 CNN Externe Mii de moldoveni au manifestat împotriva semnării unui acord de asociere cu UE

Mii de moldoveni au manifestat împotriva semnării unui acord de asociere cu UE

Mii de moldoveni au manifestat împotriva semnării unui acord de asociere cu UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Noi 2013   •   18:35
Cel puţin 15.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Chişinău, la apelul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), împotriva semnării unui acord de asociere între această fostă republică sovietică şi Uniunea Europeană (UE) prevăzute pentru săptămâna viitoare, relatează AFP, conform Mediafax.
Opunându-se vehement apropierii de UE, dorite de către Guvernul moldovean proeuropean, manifestanţii au agitat banderole pe care se putea citi "Demisia" şi "Ruşine", în cursul acestui miting în capitală.
"Numai aderarea (Republicii) Moldova la uniunea vamală formată de Rusia, Belarus şi Kazahstan va permite dezvoltarea economiei şi scăderea preţului bunurilor", a declarat în faţa mulţimii preşedintele PCRM Vladimir Voronin, fost şef de stat.
"Acest acord (cu UE) este îndreptat împotriva unui număr de ţări", a adăugat el, în cursul acestei manifestaţii, la care au participat 15.000-17.000 de persoane potrivit poliţiei, câteva zeci de mii potrivit organizatorilor.
Semnarea unui acord cu UE este prevăzută la Vilnius, în Lituania, în cadrul celui de-al treilea summit al Parteneriatului Estic în perioada 28-29 noiembrie.
Acest parteneriat stabileşte un cadru pentru relaţiile dintre UE şi vecinii săi din Est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - cu care Bruxelees-ul vrea să-şi consolideze cooperarea bilaterală şi multilaterală.
Ucraina a decis joi, împotriva tuturor aşteptărilor, să abandoneze acordul de asociere cu UE, cu scopul de a-şi menaja relaţiile cu Rusia, o decizie denunţată de opoziţia prooccidentală din această fostă republică sovietică şi considerată drept o eroare strategică în Europa.
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close