Antena 3 CNN Externe Ministerul de Externe de la Cairo: Cele 19 persoane răpite în Egipt au fost eliberate

Ministerul de Externe de la Cairo: Cele 19 persoane răpite în Egipt au fost eliberate

Ministerul de Externe de la Cairo: Cele 19 persoane răpite în Egipt au fost eliberate
22 Sep 2008   •   14:35

Cele 19 persoane răpite în Egipt au fost eliberate, anunţă Ministrul de Externe egiptean, citat de AFP. Cei 19 oameni sunt teferi, potrivit ministrului Ahmed Abul Gheit. Nu se ştie încă unde sunt cei 19 şi dacă a fost plătită vreo răscumpărare.

MAE a confirmat că persoana de cetăţenie română răpită în Egipt este o femeie, Oana Irina Kalis în vârstă de 34 ani, medic, domiciliată în Gemania. Femeia, căsătorită cu unul dintre cetăţenii germani răpiţi, este originară din Iaşi şi îşi achiziţionase biletul pentru Egipt din Germania. Într-un comunicat de presă MAE afirmă că va oferi presei numai informaţii verificate oficial, pentru a nu compromite demersurile de eliberarea a turiştilor răpiţi în Egipt.

Angela Maftei, jurnalistă la ?Ghimpele de Iaşi? a declarat că românca s-a născut la Iaşi în 1974 şi a plecat în Germania pentru a-şi face rezidenţiatul. MAE a cerut maximă discreţie în acest caz. Potrivit jurnalistei, familia a fost deja informată de angajaţii Serviciului de Paşapoarte din Iaşi.

Informaţiile în acest caz au fost extrem de confuze şi adesea contradictorii. Un jurnalist de la televiziunea Al Jazeera a afirmat că cei 19 oameni răpiţi în Egipt, printre care şi o româncă de 30 de ani ar fi fost eliberaţi pe teritoriul sudanez, potrivit publicaţiei italiene, laReppublica. Cele 19 persoane au fost doar tâlhărite pe teritoriul sudanez, după care au fost eliberate. Turiştii se află în Sudan, potrivit televiziunii Al Jazeera. Informaţiile nu au fos confirmate până la această oră.

Ministerul egiptean al Turismului a confirmat luni că grupul de turişti răpit în sudul ţării, la frontiera cu Sudanul, include cinci germani, cinci italieni, un român şi patru egipteni, relatează AFP. Potrivit agenţiei de presă ANSA, răpitorii au cerut 15 milioane de dolari răscumpărare, câte un milion pentru fiecare.

Agenţia de presă egipteană MENA anunţă că, potrivit Ministerului Turismului din Egipt, agenţia Aegyptus poartă negocieri cu răpitorii. Soţia proprietarului agenţiei, de origine germană a afirmat că răpitorii sunt sudanezi, originari din Darfur, informează laReppublica.it

Traian Băsescu, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a ţnut să asigure opinia publică de faptul că autorităţile fac tot posibilul pentru a rezolva cazul cât mai repede. "Preşedintele Traian Băsescu asigură opinia publică că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura cu instituţiile partenere în cazul răpirii cetăţeanului român răpit pe teritoriul Republicii Arabe Egipt", a declarat Valeriu Turcan. O celulă de criză a fost formată la Ministerul de Externe, aceasta luând legătura cu celula de criză italiană. Aceasta a făcut deja publică identitatea celor cinci italieni răpiţi, fiind vorba despre trei femei şi doi bărbaţi din zona Torino. Potrivit corespondentului Antena 3 la Roma, celula de criză din Italia a început deja negocierile cu răpitorii prin intermediul unui telefon prin satelit, aceştia fiind bănuiţi că au trecut deja graniţa în Sudan.

Şi Ministerul egiptean al Tursimului spune că deja au loc negocieri cu răpitorii.

Ministerul german de Externe a confirmat răpirea, în Egipt, a cinci germani, care, potrivit Berlinului, au fost declaraţi dispăruţi încă de vineri, relatează AFP.

Potrivit Ministerului de Externe, Ambasada României la Cairo ţine legătura cu autorităţile egiptene în acest caz.

Conform agenţiei egiptene MENA, numărul prizonierilor este 19, fiind vorba de 11 turişti şi 8 ghizi.

Cotidianul italian la Repubblica a dat publicităţii numele agenţiei de turism egiptene care a organizat turul în timpul căruia au fost răpiţi turiştii. Este vorba de agenţia Aegyptus, o firmă fondată în 1994.Pe siteul agenţiei este menţionat faptul că tururile în deşert se fac întotdeauna cu autoturisme Toyota Landcruiser 4x4.

Citiţi: Egiptul, între atentate şi răpiri. O destinaţie turistică nesigură

Sursă foto: Sky News

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close