”Războiul modial al pâinii este deja în derulare și trebuie să-l oprim. Riscăm instabilitate politică în Africa, proliferarea organizațiilor teroriste, lovituri de stat: aceasta poate fi cauzată de criza cerealelor pe care o trăim”, a spus DiMaio.
Ucraina a fost înainte de război unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de cereale și îngrășăminte agricole, iar bunurile lor erau esențiale pentru securitatea alimentară din zone precum Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Președintele rus, Vladimir Putin „trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai curând posibil, care să includă și un acord privind cerealele, cum ar fi un acord de încetare a focului care ne permite să evacuăm femeile, civilii și copiii aflați sub bombele rusești în estul Ucrainei”, a adăugat el.
„Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război rusești”, a precizat Di Maio, care a indicat că „ceea ce facem este să muncim pentru ca Rusia să deblocheze exportul de grâu în porturile ucrainene, pentru că acum riscăm ca noi războaie să izbucnească în Africa”.
Șeful diplomației italiene a amintit că „vom ține o primă sesiune de dialog cu țările mediteraneene pe tema securității alimentare, vom lucra cu toți partenerii împreună cu Germania, Turcia, Franța și mulți alții pentru a atinge scopul de a debloca cantitățile de grâu care trebuie să părăsească Ucraina”.
Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei și să creeze „coridoare maritime” pentru transportul grâului, iar premierul, Mario Draghi, i-a telefonat lui Putin, pentru a-i cere să deblocheze exportul de cereale din Ucraina.
Președintele rus a răspuns că, dacă Occidentul ar ridica sancțiunile împotriva Rusiei, țara sa ar putea exporta cereale.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are războiul dintre Ucraina și Rusia, ambii exportatori giganți de cereale, asupra securității alimentare din întreaga lume.
Italia organizează pe 8 iunie un Dialog Ministerial cu țările mediteraneene, în colaborare cu FAO, pentru a înțelege nevoile și pentru a schița măsurile de intervenție în fața repercusiunilor grave ale războiului asupra securității alimentare, în special în Marea Mediterană și Africa.