Antena 3 CNN Externe Ministrul de externe de la Cairo, contrazis de Minister: Turiştii răpiţi nu au fost eliberaţi

Ministrul de externe de la Cairo, contrazis de Minister: Turiştii răpiţi nu au fost eliberaţi

Ministrul de externe de la Cairo, contrazis de Minister: Turiştii răpiţi nu au fost eliberaţi
23 Sep 2008   •   09:02

Informaţii contradictorii în ceea ce priveşte situaţia celor 19 turişti răpiţi în Egipt. Ministrul egiptean de Externe a anunţat, în timpul unei întâlniri cu omologul său american, Condoleezza Rice, că turiştii au fost eliberaţi şi sunt teferi. Pe de altă parte, oficiali egipteni, citaţi de agenţiile internaţionale, au declarat că este prematur să se pronunţe în ceea ce priveşte eliberarea ostaticilor şi că depun eforturi în continuare pentru salvarea acestora.

Ministrul de externe a fost contrazis chiar de ministerul pe care îl conduce. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hossan Zaki, afirmă, într-un comunicat citat de agenţia MENA, că afirmaţiile "atribuite şefului diplomaţiei, Ahmed Aboul Gheit" privind eliberarea "nu au fost precise". "Informaţiile provenind din Egipt indică faptul că situaţia este neschimbată", a spus el, referindu-se la grupul de 19 persoane - format din 11 turişti (cinci germani, cinci italieni şi o româncă) şi opt însoţitori egipteni - răpit vineri de persoane necunoscute.

Ministrul turismului din Egipt anunţase că turiştii se află în Sudan şi că legătura cu răpitorii s-a ţinut prin soţia proprietarului agenţiei de turism. Totodată, Zoheir Garrana a declarat că "nu este la curent cu niciun fel de eliberare". Şi ambasadele italiană şi germană la Cairo au adoptat o poziţie sceptică în legătură cu anunţul ministrului de Externe egiptean, afirmând că încearcă să verifice informaţia privind eliberarea ostaticilor.

La Roma, Ministerul italian de Externe a anunţat că "nu poate confirma" informaţia privind eliberarea ostaticilor "ţinând cont de informaţiile disponibile şi de contactele de la faţa locului". Conform agenţiei ANSA, ministrul italian de Externe, Franco Frattini, aflat la Washington, a declarat că nu are "nici o confirmare" a acestei informaţii.

Turiştii plecaseră într-un safari, cu patru vehicule de teren, dar totul s-a transformat într-un coşmar, când au fost răpiţi. Printre ei se află şi o româncă de 34 de ani, Oana Irina Kalis, medic de profesie. Femeia, căsătorită cu unul dintre cetăţenii germani răpiţi, este originară din Iaşi şi îşi achiziţionase biletul pentru Egipt din Germania. Răpirea a avut loc vineri, dar autorităţile au fost sesizate abia luni, când soţia unuia dintre răpiţi a informat ministerul egiptean de externe.

La Bucureşti, Ministerul de externe a organizat o celulă de criză şi a anunţat că ţine legătura cu autorităţile din Italia, Germania şi Egipt. Traian Băsescu, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, a ţinut să asigure opinia publică de faptul că autorităţile fac tot posibilul pentru a rezolva cazul cât mai repede.

Citiţi: EGIPTUL, ÎNTRE ATENTATE ŞI RĂPIRI. O DESTINAŢIE TURISTICĂ NESIGURĂ

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close