Antena 3 CNN Externe Ministrul de externe ucrainean critică marile companii petroliere care încă fac afaceri cu Rusia: ”Istoria îi va judeca”

Ministrul de externe ucrainean critică marile companii petroliere care încă fac afaceri cu Rusia: ”Istoria îi va judeca”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a lansat un atac asupra firmelor care încă fac afaceri cu Rusia, spunând că unele mari companii petroliere s-ar putea găsi pe partea greșită a istoriei.

Ministrul de externe ucrainean critică marile companii petroliere care încă fac afaceri cu Rusia: ”Istoria îi va judeca”
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    01 Mar 2022   •   09:43

„Lumea îi va judeca în consecință. Și istoria îi va judeca în consecință”, a spus el pentru CNBC.

Câțiva giganți petrolieri au rupt legăturile cu Rusia. Comentariile lui Kuleba au venit în timp ce Shell a declarat că intenționează să părăsească asociațiile sale cu gigantul gazului rus Gazprom și entitățile aferente acestuia. Gigantul energetic BP a anunțat duminică că își descarcă pachetul de 19,75% din Rosneft, o companie petrolieră controlată de Rusia.

Alte companii petroliere sunt presate să urmeze exemplul, Kuleba menționând TotalEnergies din Franța și gigantul american ExxonMobil. 

Întrebat direct despre aceste două firme, Kuleba a răspuns: „Pot să-i sun, să-i îndemn pe ei și pe toți ceilalți. Dacă vor să aducă pacea, dacă vor să salveze vieți de civili, trebuie să înceteze să facă afaceri cu Rusia”.

„Întrerupe-ți afacerea cu Rusia. Dacă ai temei moral, fă-o imediat, fără nicio întârziere. Comerțul cu Rusia finanțează agresiunea, uciderea civililor și distrugerea orașelor pașnice”, a adăugat el.

Purtătorii de cuvânt ai TotalEnergies și ExxonMobil nu au fost imediat disponibili pentru comentarii atunci când au fost contactați de CNBC.

Moscova a văzut o serie de noi sancțiuni impuse în weekend pentru invazia sa în Ucraina. SUA, Europa și Canada au convenit să elimine băncile rusești cheie din sistemul de mesagerie interbancar SWIFT. Băncile, companiile aeriene și persoanele bogate au fost, de asemenea, lovite, inclusiv președintele Vladimir Putin, dar sectorul energetic al Rusiei a fost cruțat până acum în mare măsură.

Rubla rusă a ajuns luni la un minim istoric, iar banca centrală a majorat ratele dobânzilor la o valoare fără precedent de 20%. Au existat, de asemenea, rapoarte despre ruși care stau la coadă în afara bancomatelor, temându-se că sancțiunile ar putea declanșa lipsa de numerar.

„Poporul Rusiei este șocat și își dă deja seama cât de mult suferă de pe urma acestei agresiuni nejustificate declanșată de președintele Putin”, a spus Kuleba.

El a adăugat că este esențial ca comunitatea internațională de afaceri să adopte o „poziție fermă” și să nu sprijine tranzacțiile financiare rusești. „Fiecare rublă rusă are în ea o urmă de sânge ucrainean”, a spus el.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close