Antena 3 CNN Externe Mișcare alarmantă făcută de Rusia cu o parte din arsenalul său nuclear

Mișcare alarmantă făcută de Rusia cu o parte din arsenalul său nuclear

Rusia și-a plasat o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord.

Mișcare alarmantă făcută de Rusia cu o parte din arsenalul său nuclear
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2023   •   20:41

Informația apare într-un raport publicat de serviciile secrete norvegiene și citat de Il Messaggero.

"Dispozitivele nucleare au fost plasate pe submarine și pe navele de suprafață ale Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în diferite scenarii operaționale, la care pot participa țările din NATO", afirmă raportul Norvegiei.

În septembrie anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul a depășit limita în politica sa anti-rusă, precum și în ceea ce el a numit "amenințările constante împotriva Rusiei".

Putin a acuzat Vestul că practică șantajul nuclear și că reprezentanți de rang înalt ai țărilor NATO vorbesc despre posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei.

Citește și: Rusia se pregătește să lanseze o rachetă hipersonică Zircon în timpul unor manevre cu China și Africa de Sud

Președintele rus a avertizat statele occidentale că Rusia depășește echipamentele militare străine "într-o serie de componente".

Documentul privind bazele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, aprobat prin decret prezidențial, definește condițiile pentru implementarea sa.

Potrivit serviciilor secrete norvegiene, în conformitate cu documentul, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în următoarele situații:

  • atunci când sunt primite informații fiabile despre lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei sau al aliaților săi;
  • în cazul utilizării armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă pe teritoriul Rusiei și al aliaților săi;
  • în cazul unui impact al inamicului asupra unor structuri statale sau militare critice, cu consecința întreruperii răspunsului forțelor nucleare;
  • atunci când agresiunea împotriva Rusiei cu utilizarea armelor convenționale amenință însăși existența statului.

Presa internațională a semnalat, de la începutul anului, plecarea în misiune a fregatei ruse "Amiral Gorșkov", dotată cu rachete hipersonice Zircon pe care poate fi amplasată încărcătură nucleară.

Foto: nave militare rusești în golful Zolotoy Rog din Vladivostok, înaintea paradei de Ziua Marinei; în prim-plan, nava anti-submarin "Mareșal Șapoșnikov"

×
Subiecte în articol: Rusia arsenal nuclear submarine
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close