Antena 3 CNN Externe Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite

Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite

Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite
08 Dec 2012   •   22:32

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a cerut modificarea decretului care îi acordă puteri sporite, ţinta unei intense mişcări de protest de peste două săptămâni, a anunţat sâmbătă premierul Hisham Qandil, informează AFP.
   
Morsi a însărcinat şase personalităţi, care au participat la o reuniune cu el, sâmbătă, "să modifice Declaraţia Constituţională" controversată, a declarat Qandil pentru postul privat al-Mehwer.
   
Acest grup de experţi este alcătuit din jurişti şi personalităţi politice.
   
"S-au reunit pentru a redacta un nou text, pe care ar putea să îl finalizeze în această (sâmbătă) seara sau mâine (duminică) dimineaţa", a subliniat Qandil.
   
Preşedintele a solicitat "să se găsească o soluţie juridică care să permită amânarea referendumului" privind un proiect de Constituţie, de asemenea foarte criticat de către opoziţie, referendum prevăzut la 15 decembrie, a adăugat premierul egiptean.
   
Decretul, emis de şeful statului la 22 noiembrie, a provocat un puternic val de contestare în Egipt, însoţit de manifestaţii care au luat uneori un curs foarte violent, soldându-se cu moartea a şapte persoane, în noaptea de miercuri spre joi, la Cairo.
   
Opoziţia s-a polarizat, totodată, în privinţa proiectului de Constituţie pe care puterea intenţiona să îl supună aprobării prin intermediul unui referendum, la 15 decembrie. Ea acuză textul că deschide calea unei islamizări a legislaţiei şi că nu prezintă garanţii pentru libertăţi, în special de exprimare şi religioasă.
   
Anunţul premierului intervine imediat după ce principala coaliţie de opoziţie, Frontul Slavării Naţionale (FSN), a îndemnat la continuarea mişcării de protest până atunci când "revendicările (sale) legitime şi paşnice se concretizează".
   
"Poporul egiptean se îndreaptă spre o grevă generală", a avertizat FSN, într-un comunicat citit în faţa presei de către Mohamed Abu al-Ghar, unul dintre liderii formaţiunii.

×
Subiecte în articol: Mohamed Morsi Egipt
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close