Antena 3 CNN Externe Mormântul uneia dintre cele mai influente femei din istoria Chinei, descoperit de arheologi

Mormântul uneia dintre cele mai influente femei din istoria Chinei, descoperit de arheologi

Mormântul uneia dintre cele mai influente femei din istoria Chinei, descoperit de arheologi
Sursa foto: Foto: womenofchina.cn
de M.T.    |    12 Sep 2013   •   15:47

Arheologii chinezi au descoperit mormântul lui Shangguan Wan'er, care a trăit în secolul al VII-lea e.n. şi care este considerată una dintre cele mai puternice femei din istoria clasică a Chinei, a anunţat, joi, postul naţional de radio din această ţară, potrivit Mediafax.

Shangguan Wan'er a trăit între anii 664 şi 710, în timpul dinastiei Tang, şi a fost o consilieră apropiată a primei împărătese chineze, Wu Zetian, cu al cărei fiu s-a căsătorit, întreţinând în acelaşi timp o legătură amoroasă cu amantul împărătesei, dar şi cu nepotul acesteia.

În perioada respectivă, dinastia Tang a fost subminată de o serie de lovituri de stat, de asasinate şi de intrigi amoroase.

Soţul lui Shangguan Wan'er, prinţul Li Xian, a devenit pentru scurtă vreme împărat, înainte de a fi asasinat de prima lui soţie, care a urcat pe tron.

Aceasta a fost la rândul ei înlăturată de la putere de Li Longji, care a ucis-o pe uzurpatoare, dar şi pe Shangguan Wan'er, şi a guvernat apoi China vreme de 43 de ani sub numele de Tang Xuanzong.

Mormântul lui Shangguan Wan'er, confirmat printr-un epitaf, a fost descoperit în apropiere de aeroportul din Xianyang, în nordul provinciei Shaanxi, a anunţat China Radio International pe site-ul său.

Fotografiile realizate în zona în care au fost făcute săpăturile arheologice prezintă o serie de bolţi şi mai mulţi cai din ceramică.

„Descoperirea mormântului cu epitaful are o semnificaţie majoră pentru studierea dinastiei Tang”, a declarat Du Wenyu, un istoric specializat studierea acelei epoci.

Mormântul se află însă într-o stare foarte proastă, sugerând o posibilă „distrugere oficială" organizată „pe scară largă", a spus la rândul său Geng Qinggang.

În interiorul mormântului nu s-au găsit obiecte din aur sau argint şi nici oase complete.

La sfârşitul anilor '80, Shangguan Wan'er a fost sursa de inspiraţie pentru un serial de televiziune chinez.

Pe lângă faptul că a fost un important om politic, Shangguan Wan'er a rămas în istorie şi pentru poeziile pe care le-a scris.

×
Subiecte în articol: China descoperire arheologie mormant

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close