Antena 3 CNN Externe Cum a reușit Moscova să aducă valută în țară, în ciuda sancțiunilor | Excedent record al contului curent în Rusia

Cum a reușit Moscova să aducă valută în țară, în ciuda sancțiunilor | Excedent record al contului curent în Rusia

Rusia a înregistrat în 2022 o valoare-record, de peste 227 miliarde de dolari în 2022, a excedentului de cont curent.

Cum a reușit Moscova să aducă valută în țară, în ciuda sancțiunilor | Excedent record al contului curent în Rusia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2023   •   18:05

Anunțul a fost făcut marți de Banca Centrală de la Moscova.

Evoluția vine pe fondul scăderii drastice a importurilor, afectate de sancțiuni, și în contextul exporturile robuste de petrol și gaze către Asia.

Astfel, valutele străine au continuat să intre în țară, în pofida eforturilor Occidentului de a izola economia rusească, relatează agenția Reuters.

Situația contului curent al unui stat este dată de diferența dintre toți banii care intră în țară prin schimburi comerciale, investiții și transferuri, și banii care ies din țară.

Când diferența este pozitivă, ca în cazul Rusiei, se înregistrează excedent.

Valoarea excedentului din 2022 a fost în creștere de 86% față de 2021.

Importurile Rusiei au scăzut dramatic anul trecut, pe fondul exodului firmelor occidentale, după ce Vestul a impus sancțiuni extinse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

China și India, baloane de oxigen pentru economia rusească

Kremlinul a încercat să înlocuiască veniturile pierdute ca urmare a diminuării exporturilor de petrol și gaze spre Europa prin redirecționarea acestor produse către China, India și alte țări asiatice.

Datele publicate anterior de Administrația vamală chineză arată că schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins anul trecut o valoare record de 190 de miliarde de dolari.

Pe măsură ce importurile au scăzut, excedentul de balanță comercială al Rusiei - sau diferența dintre exporturile și importurile totale - a urcat până la 282,3 miliarde de dolari în 2022, în creștere semnificativă de la 170,1 miliarde de dolari în 2021.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că preturile mari la materiile prime pe întreaga perioadă a anului 2022 au permis creșterea excedentului de cont curent, în timp ce importurile și-au revenit ușor în a doua jumătate a anului.

2023 aduce noi sancțiuni asupra produselor petroliere din Rusia

Veniturile realizate de Rusia din exporturi ar urma să fie supuse la noi presiuni în 2023, când urmează să intre pe deplin în vigoare sancțiunile impuse de Occident și Japonia pentru țițeiul rusesc.

Din 5 februarie, Grupul principalelor economii ale lumii (G7) urmează să extindă embargoul privind țițeiul și asupra produselor rafinate rusești.

Analiștii estimează că asta ar putea duce la o diminuare a producției de petrol a Rusiei cu până la un milion de barili pe zi în primul trimestru din 2023.

Foto: yuani chinezești

×
Subiecte în articol: Rusia cont curent excedent petrol gaze China India
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close