Situaţia
gunoaielor din Napoli nu mai este doar o chestiune de estetică.
Medicii italieni efectuează în prezent analize de sânge
locuitorilor din regiune, de teamă că deşeurile ar putea răspândi
unele toxine, considerate echivalentul unei „bombe chimice”. În
plus, o bacterie care a infestat sursele de apă din zonă ameninţă
producţia unuia dintre cele mai faimoase produse italiene, brânza
mozzarella.
Medicii din Napoli au început să fie
îngrijoraţi de starea de sănătate a locuitorilor, după ce
gunoaiele oraşului nu au mai fost colectate de pe străzi.
Personalul medical a început deja să efectueze analize de
sânge populaţiei din regiune. Există temerea tot mai mare că
deşeurile ar putea răspândi unele toxine al căror efect ar
echivala cu o „bombă chimică”. Îngrijorarea este
justificată de faptul că dioxinele, emanate prin descompunerea sau
arderea gunoaielor, sunt cancerigene.
În cea de-a patra
săptămână de la declanşarea crizei, recunoscută de-acum şi
pe plan internaţional, în oraş s-au adunat circa 200.000 de
tone de gunoi. Problema deşeurilor nu afectează însă doar
populaţia din Napoli, ci şi localităţile din apropiere. În
Accera, o regiune agricolă aflată la circa 16 km de Napoli, unde va
fi deschis un nou incinerator, localnicii se tem că animalele
consumă apă şi iarbă contaminată. Astfel că şi producţia de
mozzarella este pusă acum în pericol, iar fermierii italieni
se aşteaptă să fie despăgubiţi de guvern.
Colectarea
gunoaielor a fost supendată luna trecută, după ce gropile de
depozitare a acestora au fost declarate pline.
Antena 3