Antena 3 CNN Externe NATO exclude posibilitatea unei integrări a Columbiei: "Nu răspunde criteriilor de aderare"

NATO exclude posibilitatea unei integrări a Columbiei: "Nu răspunde criteriilor de aderare"

NATO exclude posibilitatea unei integrări a Columbiei: "Nu răspunde criteriilor de aderare"
Sursa foto: Foto: alhittin.com
de M.Z.    |    05 Iun 2013   •   08:29
NATO a încercat marţi să calmeze polemica provocată în America Latină de anunţul Columbiei privind o apropiere de Alianţa Nord-Atlantică, anunţând că o aderare a acestei ţări ar fi imposibilă din cauza depărtării geografice.
 
Columbia "nu răspunde criteriilor de aderare" la NATO, al cărui tratat stabileşte că aceasta este "deschisă statelor din regiunea Atlanticului de Nord", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NATO, informează AFP.
 
Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat sâmbătă la Bogota că, în "iunie, NATO va semna un acord cu Guvernul columbian (...) cu scopul de a iniţia un proces de apropiere de organizaţie". Acest anunţ a provocat reacţii puternice din partea mai multor lideri latino-americani de stânga.
 
"Nu există un plan în viitorul apropiat de semnare a unui parteneriat între Alianţa (Nord-Atlantică) şi Columbia", a precizat oficialul de la Bruxelles, potrivit Mediafax. "Însă examinăm posibilitatea de a desfăşura activităţi specifice împreună", a adăugat el, citând un acord de schimb de informaţii clasificate.
 
"Acest acord va fi precursorul unei eventuale viitoare cooperări cu Columbia pe care aliaţii o vor stabili via NATO", potrivit acestuia.
 
NATO are în prezent 28 de state membre în Europa şi America de Nord. Alianţa Nord-Atlantică a dezvoltat parteneriate cu numeroase state, unele aflate lao distanţă foarte mare, ca Australia sau Mongolia, însă nu are vreunul, până în prezent, în America Latină. 

 

×
Subiecte în articol: NATO Columbia
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close