Antena 3 CNN Externe NATO îi îndeamnă pe ucraineni să nu recurgă la violenţă

NATO îi îndeamnă pe ucraineni să nu recurgă la violenţă

NATO îi îndeamnă pe ucraineni să nu recurgă la violenţă
de M.T.    |    02 Dec 2013   •   08:54

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a îndemnat pe ucrainieni „să se abţină să recurgă la violenţă şi la forţă", în urma confruntărilor violente care au avut loc duminică la Kiev şi care s-au soldat cu peste 100 de răniţi, informează AFP, citată de Mediafax.

„În această seară, la Kiev, numeroşi ucraineni continuă să îşi exprime susţinerea fermă faţă de relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană. Pretutindeni, oamenii au dreptul să se exprime în mod democratic”, a afirmat Rasmussen într-un comunicat.

„Îndemn toate părţile să se abţină cu orice preţ să recurgă la violenţă şi la forţă”, care „nu sunt mijlocul de soluţionare a diferenţelor politice într-o societate democratică”, a continuat oficialul NATO.

„NATO respectă deplin ucrainenii şi idealurile democratice ale naţiunii ucrainene”, a concluzionat secretarul general al Alianţei,  îndemnând în acelaşi timp Ucraina, „care prezidează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, să-şi respecte deplin angajamentele internaţionale faţă de libertatea de exprimare şi reuniune”.

O manifestaţie la care au participat peste 100.000 de persoane - sute de mii potrivit opoziţiei - a avut loc, duminică, la Kiev, în semn de protest faţă de schimbarea poziţiei preşedintelui Viktor Ianukovici, care a suspendat săptămâna trecută pregătirea unui acord cu UE.

Confruntările din cursul manifestaţiei s-au soldat cu peste 100 de răniţi în rândul poliţiştilor şi protestatarilor, municipalitatea anunţând că 53 de persoane au primit îngrijiri medicale, fără să precizeze însă dacă printre acestea se aflau şi poliţişti.

Opoziţia a îndemnat duminică seara la continuarea acţiunii de ocupare a centrului capitalei Kiev.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close