Antena 3 CNN Externe NATO: NU confirmăm retragerea trupelor ruse din apropierea frontierei cu Ucraina

NATO: NU confirmăm retragerea trupelor ruse din apropierea frontierei cu Ucraina

NATO: NU confirmăm retragerea trupelor ruse din apropierea frontierei cu Ucraina
01 Apr 2014   •   19:02

NATO nu poate să confirme retragerea anunţată a trupelor ruseşti masate în ultima perioadă la frontiera cu Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen, informează AFP.
   
"Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm", a declarat Rasmussen pentru presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei, la Bruxelles.
   
"Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (...). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina", a adăugat el.
   
Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".
   
Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.
   
"Rusia a subminat principiile pe care se bazează parteneriatul nostru şi şi-a încălcat angajamentele internaţionale", a acuzat Rasmussen.
   
La sosire, unii miniştri au insistat asupra necesităţii de a "nu pune paie pe foc", în vederea "favorizării unei soluţionări politice şi paşnice a crizei", potrivit unei surse diplomatice.
  

×

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close