NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina şi o diminuează pe cea cu Rusia

de A.M.P    |    05 Mar 2014   •   23:21
NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina şi o diminuează pe cea cu Rusia Foto: kavkaz.org.uk

Alianţa Nord-Atlantică a decis intensificarea cooperării cu Ucraina şi suspendarea unor iniţiative comune cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
   
"Am plasat cooperarea NATO-Rusia sub revizuire", a anunţat Rasmussen după reuniunea NATO-Rusia desfăşurată la Bruxelles.
   
"Aceste măsuri transmit un mesaj clar Rusiei - acela că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina", a apreciat el.
   
Am suspendat pregătirea "primei misiuni comune NATO-Rusia", adică cea privind escortarea navei americane care transportă arme chimice siriene pentru a fi distruse.
   
Cu toate că Rusia nu va mai participa la această operaţiune, procesul de "distrugere a armelor chimice nu va fi afectat", a precizat Rasmussen.
   
"În acelaşi timp, vrem să lăsăm o portiţă deschisă pentru dialog" şi suntem "pregătiţi să menţinem reuniunile" Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, a dat asigurări el.
   
În paralel, am hotărât să "sporim parteneriatul şi cooperarea cu Ucraina, în vederea susţinerii reformelor democratice", a anunţat secretarul general al NATO.
   
NATO va ajuta Kievul să-şi modernizeze armata, a adăugat el.
   
Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a favoriza cooperarea dintre cei doi parteneri "într-o serie de domenii de interes comun", precum gestionarea crizelor sau lupta împotriva terorismului şi pirateriei.

x close