Antena 3 CNN Externe NATO vrea să trimită mai multe trupe în România pentru consolidarea flancului estic

NATO vrea să trimită mai multe trupe în România pentru consolidarea flancului estic

România ar putea găzdui mai multe trupe NATO. Alianța Nord-Atlantică intenționează să trimită mai mulți soldați pentru a consolida flancul estic.

NATO vrea să trimită mai multe trupe în România pentru consolidarea flancului estic
Sursa foto: Getty Images/ Leon Neal
de Cerasela Stafie    |    15 Feb 2022   •   16:47

În această săptămână, miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să pună în mișcare un plan prin care s-ar putea înființa patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina.

Reuniunea demnitarilor NATO va avea loc miercuri și joi, iar aceștia vor decide dacă ordonă comandanților militari să elaboreze planuri de desfășurare a grupurilor de luptă de aproximativ 1.000 de militari fiecare în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Este posibil ca miniștrii să fie de acord să îndrume comandanții să vină cu un plan detaliat pentru cele patru grupuri de luptă de pe uscat în contextul întâlnirii NATO și în timp ce Statele Unite avertizează cu privire la o invazie iminentă a Ucrainei de către Rusia, potrivit diplomaților. 

Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, a declarat că miniștrii vor discuta despre ”îmbunătățiri suplimentare”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. ”Vom lua în considerare și o ajustare pe termen mai lung a acestei situații, inclusiv luând în considerare grupul de luptă din România”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Va exista o sarcină care ne va permite să escaladăm, dar și să ne detensionăm dacă Rusia își retrage armata”, a spus un diplomat NATO de rang înalt, subliniind că orice noi grupuri de luptă vor fi peste cele recente oferite de Marea Britanie, Statele Unite și vor include nave și avioane pentru a întări flancul estic al NATO.

Anunțul vine în timp ce Rusia a transmis că unele trupe din apropierea Ucrainei se întorc la bazele lor permanente după exerciții militare, atenuând îngrijorările cu privire la o potențială invazie. Cu toate acestea, Stoltenberg a spus că, deși a văzut semne de optimism, nu există încă niciun semn de detensionare pe teren.

Orice decizie finală privind desfășurarea va veni mai târziu, deși atât Franța, cât și Bulgaria s-au oferit să conducă grupurile de luptă din România și, respectiv, Bulgaria. Având în vedere că Budapesta de teme că ar putea provoca Rusia, Ungaria ar putea susține un batalion cu trupe proprii, sub comanda NATO, au spus diplomații.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close