Antena 3 CNN Externe Nava cu marinar român răpită de piraţi somalezi, eliberată pentru o sumă record

Nava cu marinar român răpită de piraţi somalezi, eliberată pentru o sumă record

Nava cu marinar român răpită de piraţi somalezi, eliberată pentru o sumă record
Sursa foto: Maran Centaurus
19 Ian 2010   •   02:43

Piraţii somalezi au eliberat un petrolier grecesc cu 2 milioane de barili de petrol, după ce au primit o recompensă record. Martorii relatează că patru dintre piraţi au fost ucişi în ciocnirile cu grupuri rivale pentru bani.

Eliberarea navei a venit la o zi după ce banii au fost aruncaţi pe punte.

Maran Centaurus a fost atacată pe 29 noiembrie şi avea un echipaj compus din 16 filipinezi, nouă greci, doi ucraineni şi un român. Un elicopter a aruncat banii de răscumpărare, estimaţi la 5,5-7 milioane de dolari, duminică. Conform altor surse, suma s-ar fi ridicat la nouă milioane de dolari

Informaţii din rândul răpitorilor şi al grupurilor independente au confirmat eliberarea navei şi faptul că toţi membrii echipajului sunt sănătoşi.


Ecoterra International, un grup din Nairobi ce monitorizează transporturile din zona Somaliei, arăta doi piraţi au fost ucişi în urma unui schimb de focuri cu o bandă rivală, la sosirea pe ţărm. Grupul arăta că situaţia din portul răpitorilor este foarte tensionată deoarece banii primiţi nu au fost împărţiţi.

"Piraţii s-au lăudat că au împărţit câte 500 de dolari fiecărui membru al echipajului pentru 'bună cooperare'."

Pe de altă parte, piraţi şi localnici declarau că patru piraţi au fost ucişi şi trei răniţi după ce au fost atacaţi de un alt grup pentru că nu au dorit împărţirea banilor pentru răscumpărare.

Piraţii somalezi mai reţin acum circa 11 nave şi 270 de marinari. Anul trecut ei au efectuat 200 de atacuri, din care 68 reuşite în urma cărora au primit răscumpărări de peste 50 milioane de dolari, recordul anului anterior.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pirati somalezi
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close