Antena 3 CNN Externe „Ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone”. Polonia investeşte 33 de miliarde de euro în Armată

„Ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone”. Polonia investeşte 33 de miliarde de euro în Armată

„Ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone”. Polonia investeşte 33 de miliarde de euro în Armată
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
20 Mar 2013   •   14:11

Statul polonez va cheltui în următorii zece ani suma de 140 de miliarde de zloţi (33,6 miliarde de euro) pentru modernizarea armatei şi pentru a se dota cu "forţe de disuasiune", a informat miercuri ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

"Modernizarea forţelor armate este prioritatea noastră pentru deceniul viitor. În acest deceniu vom aloca aproximativ 140 de miliarde de zloţi în acest sens. Vom construi forţe de disuasiune - ne vom procura rachete, elicoptere, vehicule blindate, submarine şi drone", a precizat ministrul.

"Vom dispune de propriul sistem de apărare antiaeriană. Scutul nostru naţional, alături scutul american, va face parte din sistemul NATO. Alianţa Nord-Atlantică rămâne, pentru noi, principalul garant străin al securităţii", a mai spus Sikorski.

Autorităţile americane au anunţat vineri restructurarea programului antirachetă, prevăzând instalarea a 14 interceptori suplimentari în Alaska, cu scopul de a face faţă ameninţării nord-coreene.

În Europa, unde scutul este menit să blocheze tiruri dinspre Iran, programul vizează în continuare instalarea, până în 2018, a 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA atât în România, cât şi în Polonia.

Polonia, fostă ţară comunistă cu 38 de milioane de locuitori, a devenit membră NATO în 1999 şi a Uniunii Europene (UE) în 2004.





 

 

×
Subiecte în articol: armata Polonia NATO
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close