Antena 3 CNN Externe Negocieri de pace la Moscova | Ce a discutat Vladimir Putin cu liderul Chinei

Negocieri de pace la Moscova | Ce a discutat Vladimir Putin cu liderul Chinei

Este ziua deciziilor și a întâlnirilor oficiale la Moscova. Președintele rus Vladimir Putin l-a întâmpinat în această după-amiază pe liderul chinez Xi Jinping în cadrul unei ceremonii oficiale la Kremlin.

de Alina Anghel    |    21 Mar 2023   •   16:59

Liderul Chinei a sosit la intrarea principală și a urcat la etajul al 2-lea pe scara principală, cu o gardă de onoare de ambele părți. Putin și Xi Jinping s-au salutat reciproc.

Orchestra a interpretat imnurile naționale ale Rusiei și Chinei. La ceremonie au fost prezenți membri ai delegațiilor din ambele țări. Liderii au continuat în Sala Ecaterina pentru discuții. Ulterior, negocierile vor continua în sala Alexandru, la care vor participa și alți delegați. Liderii vor susține, de asemenea, o declarație comună.

Ei vor semna două documente privind cooperarea strategică, respectiv economică, iar guvernele lor au pe agendă cel puțin 10 documente de cooperare bilateral în diferite domenii. Programul se va încheia cu un dineu de stat. Luni, președinții Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Moscova pentru a aprofunda, "parteneriatul fără limite" pe care l-au promis anul trecut.

China și Rusia împărtășesc obiective similare, a declarat și Xi Jinping în fața omologului său de la Moscova și l-a numit pe Putin prietenul său drag, iar liderul rus a folosit același termen pentru oaspetele său.

Într-o scurtă declarație înaintea întâlnirii, Putin i-a spus că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt,  "crizei acute din Ucraina" și că privește planul de pace propus de Beijing cu respect. Ria Novosti relatează că și l-a invitat pe Putin anul acesta în China, după vizita în Rusia.

Președintele Xi urmează să aibă o conversație telefonică cu Volodimir Zelenski. Administrația Biden a anunțat că urmărește atent întâlnirea președinților Rusiei și Chinei și se opune unui armistițiu în Ucraina în acest moment.

Secretarul american de stat Antony Blinken, a avertizat luni că "lumea nu ar trebui să se lasă păcălită" de propunerile Beijingului privind soluționarea conflictului din Ucraina, iar purtătorul de cuvânt, fostul purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, i-a îndemnat, luni, pe președintele chinez să îi ceară lui Vladimir Putin să respecte suveranitatea Ucrainei și să pună capăt războiului împotriva Ucrainei. 

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Vladimir Putin negocieri
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close