Antena 3 CNN Externe Neverlandul lui Gaddafi. Vezi ce au descoperit rebelii în complexul liderului libian

Neverlandul lui Gaddafi. Vezi ce au descoperit rebelii în complexul liderului libian

Neverlandul lui Gaddafi. Vezi ce au descoperit rebelii în complexul liderului libian
Sursa foto: Foto: Daily Mail/AP
de M.Z.    |    25 Aug 2011   •   16:38

Un parc bizar de tipul Neverland al lui Michael Jackson, o grădină zoologică şi un altar închinat fiicei sale moarte - asta au descoperit rebelii libieni când au pătruns în complexul de la Tripoli, în care locuia colonelul Muammar Gaddafi, scrie Daily Mail.

Un grup de tineri a făcut turul complexului Bab al-Aziziya, cu mijlocul de transport preferat al dictatorului, o maşină de golf electrică. În drumul către clădirile complexului, ei au putut vedea rămăşiţe ale unui parc bizar de tipul Neverland al lui Michael Jackson şi o grădină zoologică, pe care Gaddafi le-a construit în centrul Capitalei libiene.

Din palatele lui Gaddafi nu lipsesc nici lucrările de artă care atârnau pe pereţi, dar şi replici de mobilier datând din secolul al XIV-lea. Nu departe de clădirile folosite de familia Gaddafi pentru a dormi, se află un cinematograf unde acesta ar fi vizionat ultimele filme occidentale.

În centrul complexului se găseşte "Casa Rezistenţei", fosta reşedinţă a liderului libian, distrusă parţial într-un raid aerian american în 1986. Tot aici, rebelii au mai descoperit un dormitor al fiicei adoptate a libianului, Hana, care avea doar câteva luni când a fost ucisă în urma raidului. Camera se aseamănă cu un sanctuar închinat copilului - o serie de rachete suspendate, poate în mod inadecvat de tavan, similare celor lansate de avioanele americane.

Se estimează că Muammar Gaddafi ar fi cheltuit peste 300 de miliarde de euro pentru a construi o grădină zoologică, plină cu animale primite de la diverşi dictatori africani.

Rebelii de la poartă i-au rugat pe cei care au intrat în complex să nu jefuiască şi să nu distrugă palatul, pentru ca acesta să rămână poporului libian. Oamenii nu au rezistat însă şi au luat tot ceea ce puteau transporta, inclusiv un sistem home-cinema, bijuterii, lenjerii şi o armă placată cu aur.

În plus, ei au pătruns şi în cortul de beduin al dictatorului, unde acesta ar fi dormit în nopţile călduroase de vară, înainte ca NATO să înceapă bombardamentele.

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close