Antena 3 CNN Externe Noul Tratat UE va fi elaborat până în octombrie

Noul Tratat UE va fi elaborat până în octombrie

Noul Tratat UE va fi elaborat până în octombrie
23 Iul 2007   •   08:47

  Conferinţa Interguvernamentală privind viitorul tratat al UE va debuta luni la Bruxelles. Preşedinţia portugheză a Uniunii Europene va deschide luni în mod oficial, la Bruxelles, Conferinţa Interguvernamentală (CIG) ce are drept misiune elaborarea viitorului Tratat de Reformă al UE, asupra căruia liderii europeni au convenit în cursul summit-ului din 21-23 iunie. La deschiderea CIG participă miniştrii de externe ai statelor membre UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afacerilor Generale şi Relaţiilor Externe, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi cel al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering. Obiectivul preşedinţiei portugheze a UE este ca lucrările CIG să fie finalizate până la mijlocul lui octombrie, pentru ca pe data de 18 a aceleiaşi luni să fie convocat un summit informal al liderilor UE, la Lisabona, în cadrul căruia să fie adoptat noul Tratat de Reformă al UE.

Statele membre vor avea apoi la dispoziţie aproape un an şi jumătate - până în vara lui 2009, când se vor organiza alegeri pentru Parlamentul European - pentru a ratifica acest tratat. Teama că unele ţări ar putea redeschide, în cadrul acestei CIG, subiecte sensibile asupra cărora s-a căzut cu greu de acord, continuă să persiste. Principala „suspectă” este Polonia, care a opus atât de multă rezistenţă faţă de noul sistem de votare al „dublei majorităţi”. Oficialii de la Varşovia au dat asigurări că ţara lor nu va ridica nici un fel de probleme. Totuşi, liderii europeni au avertizat Polonia să îşi respecte angajamentul luat şi să nu readucă în discuţie chestiunile negociate.

Debutul Conferinţei Interguvernamentale marchează un nou pas în direcţia încheierii crizei în care Uniunea a fost aruncată de respingerea, în 2005, de către alegătorii francezi şi olandezi, a proiectului de Constituţie europeană.

Noul Tratat de Reformă va păstra cât mai mult posibil din prevederile proiectului de constituţie, pentru a permite reformarea instituţională atât de necesară pentru funcţionarea unei Uniuni cu 27 de membri. Viitorul tratat al UE va introduce o serie de noutăţi faţă de actualele tratate în vigoare ale UE, care se referă, în principal, la următoarele aspecte: sistemul de vot - numit 'al dublei majorităţi', ceea ce înseamnă că, pentru adoptarea unei decizii, este nevoie de acordul a 55% din numărul statelor membre, reprezentând 65% din populaţia UE.

Rompres

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close