Antena 3 CNN Externe O cercetătoare româncă a făcut o descoperire incredibilă în timp ce se uita prin cel mai mare telescop al NASA

O cercetătoare româncă a făcut o descoperire incredibilă în timp ce se uita prin cel mai mare telescop al NASA

O cercetătoare româncă a făcut o descoperire incredibilă în timp ce se uita prin cel mai mare telescop al NASA
Sursa foto: Foto: pixabay.com
10 Ian 2019   •   23:32

Transiting Exoplanet Survey Satellite (sau TESS) al NASA a descoperit o planetă mică în afara Sistemului Solar, conform declaraţiilor savanţilor la American Astronomical Society din Seattle.

Planeta HD 21749b orbitează o stea pitică aflată la 53 de ani lumină, în constelaţia Reticulum. Suprafaţa planetei nou-descoperite are o temperatură de circa 150 de grade Celsius, relativ redusă, având în vedere apropierea de steaua sa, care este aproape la fel de luminoasă ca Soarele.

„Este cea mai rece planetă mică pe care o cunoaştem, care orbitează o stea atât de strălucitoare”, a precizat cerectătoarea româncă Diana Dragomir, de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research al MIT, conducătoarea studiului.

Planeta este de circa trei ori mai mare decât Terra, ceea ce o pune în categoria de „sub-Neptun”. Surprinzător însă, este de 23 de ori mai masivă decât Pământul.  „Credem că această planetă nu ar fi atât de gazoasă precum Neptun sau Uranus, care sunt alcătuite în mare parte din hidrogen”, a precizat Dragomir, scrie Phys.

 

×
Subiecte în articol: telescop planeta NASA
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close