O grupare jihadistă afliliată al-Qaida confirmă că îl ține ostatic pe românul Iulian Gherguţ. Veștile însă nu sunt bune

de D.G.    |    19 Dec 2018   •   18:21
O grupare jihadistă afliliată al-Qaida confirmă că îl ține ostatic pe românul Iulian Gherguţ. Veștile însă nu sunt bune

Gruparea jihadistă Nusrat al-Islam wal Muslimin, activă în regiunea Sahelului şi aliată cu al-Qaida, a publicat miercuri numele celor cinci ostatici pe care încă îi deţine, printre ei fiind şi românul Iulian Gherguţ, care a fost răpit în anul 2015 în Burkina Faso, transmite agenţia EFE.

Într-un comunicat difuzat de agenţia mauritaniană privată de presă Al Ahbar, care de obicei primeşte informaţii de la jihadiştii din Sahel şi Sahara, gruparea jihadistă a precizat că îi mai deţine în continuare şi pe franţuzoaica Sophie Pétronin, răpită în decembrie 2016 în oraşul Gao din nordul statului Mali, elveţianca Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 în oraşul Tombouctou, tot în Mali, călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Naváez, răpită în urmă cu mai mult de un an şi jumătate dintr-o biserică situată într-o zonă rurală din nordul Mali, şi pe medicul australian Arthur Kenneth Elliott, răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso.

Gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimin, condusă de liderul jihadist malian Iyad Ag Ghali, a mai semnalat că va înceta să difuzeze înregistrări video despre aceşti ostatici, fără a detalia motivele.

De asemenea, aceeaşi grupare jihadistă a acuzat guvernul francez că blochează negocierile pentru eliberarea ostaticilor şi a criticat faptul că guvernele din ţările celorlalţi ostatici reacţionează la ''niveluri diferite''.

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.

Parteneri
x close