Antena 3 Externe Oficial rus: Decizia NATO de a înfiinţa noi centre de comandă "creează un risc mare pentru Rusia". Vom avea un răspuns adecvat

Oficial rus: Decizia NATO de a înfiinţa noi centre de comandă "creează un risc mare pentru Rusia". Vom avea un răspuns adecvat

06 Feb 2015   •   10:45
Oficial rus: Decizia NATO de a înfiinţa noi centre de comandă "creează un risc mare pentru Rusia". Vom avea un răspuns adecvat

Planurile militare ale Rusiei vor suferi schimbări „adecvate” în urma recentei decizii a NATO de a înfiinţa centre de comandă suplimentare în şase ţări diferite, a afirmat emisarul Moscovei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, informează site-ul Sputnik.

"Deschiderea unor centre militare suplimentare la graniţele noastre nu este altceva decât o încercare de a exercita presiune asupra Rusiei", a declarat Grushko, spunând că răspunsul Moscovei va fi unul "adecvat".

Oficialul rus a mai declarat că "schimbările serioase din cadrul situaţiei politico-militare" de-a lungul frontierei ruseşti vor conduce "în mod natural" la schimbări în planurile militare ale Rusiei, menite să garanteze securitatea ţării.

Decizia NATO de a înfiinţa centre de comandă suplimentare "creează un risc mare pentru Rusia", în primul rând în Ţările Baltice, care ar putea deveni o regiune de "confruntare militară", a subliniat Gruşko.

Emisarul rus a adăugat că înfiinţarea unui centru de antrenament comun în Georgia, anunţată joi de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, va contribui, de asemenea, la intensificarea tensiunilor geopolitice şi la deterioriarea securităţii regionale.

"Centrul de antrenament din Georgia reprezintă un pas pe care nu îl putem vedea decât ca pe o provocare. Nu era necesar ca NATO să creeze un astfel de centru", a declarat Gruşko, subliniind că ţările din regiunea Mării Negre sunt capabile să îşi garanteze singure securitatea.

Gruşko a subliniat că, dacă NATO decide să ofere ajutor letal Kievului, care continuă să lupte împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, rezultatele vor fi "imprevizibile".

"NATO ne spune că nu furnizează nimic, că nu sunt furnizate arme letale (Ucrainei). Conducerea NATO trage o linie între ceea ce oferă alianţa şi declară că NATO nu are arme, tot armamentul este naţional, nu există sisteme NATO ca atare ... totuşi, din perspectiva situaţiei pe teren nu este nicio diferenţă dacă armele sunt furnizate de NATO sau separat de statele membre NATO", le-a spus Gruşko jurnaliştilor ruşi.

"În oricare dintre cazuri, presupunem că aceste livrări sunt inacceptabil, ele agravează în mod semnificativ situaţia (în Ucraina) şi pot avea cele mai periculoase şi impredictibile consecinţe", a subliniat el.

Miniştrii Apărării din ţările membre NATO au convenit joi asupra creării a şase noi centre de comandă şi control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles.

Miniştrii au anunţat, de asemenea, că Forţa NATO de reacţie rapidă va fi dublată şi va include 30.000 de persoane.


 

×
Subiecte în articol: NATO Rusia

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close