Antena 3 CNN Externe Oficialii sudanezi: Turiştii răpiţi în Egipt au fost mutaţi în Libia

Oficialii sudanezi: Turiştii răpiţi în Egipt au fost mutaţi în Libia

Oficialii sudanezi: Turiştii răpiţi în Egipt au fost mutaţi în Libia
25 Sep 2008   •   18:53

Un înalt oficial sudanez a anunţat joi că grupul de turişti răpiţi, din care face parte şi o românca, ar fi fost transferat în Libia. Potrivit lui Ali Youssouf, şeful protocolului din ministerul sudanez de afaceri externe, citat de AFP, răpitorii ar putea fi membri ai unei grupări rebele din Darfur.

Potrivit autorităţilor egiptene, turiştii răpiţi, printre care se află şi o româncă, sunt nevătămaţi. Oamenii nu au fost maltrataţi şi au la dispoziţia apă şi hrană, au anunţat oficialii egipteni. Autorităţile egiptene şi sudaneze ştiu unde se află cei 19 oameni, dar, deocamndată, nu vor să rişte operaţiuni pentru recuperarea lor, pentru a nu le pune viaţa în pericol. Totuşi, informaţiile despre acest incident continuă să fie contradictorii, cu toate că au trecut destule zile de la răpire.

Forţele sudaneze au încercuit regiunea deşertică din nordul ţării unde se află cei 19 ostatici, a declarat un reprezentant al ministerului sudanez de externe. El a adăugat că o echipă de negociatori egipteni discută în paralel eliberarea ostaticilor. Deocamdată, autorităţile sudaneze nu iau în calcul varianta unui atac asupra răpitorilor.

Potrivit demnitarului, aceştia sunt de naţionalitate egipteană. Se pare că turiştii ar fi traversat, în mod accidental frontiera, în Sudan, unde ar fi fost jefuiţi de patru indivizi înarmaţi. Incidentul afectează serios imaginea Egiptului. Şeicul Al-Azhar, liderul spiritual de la Cairo, a catalogat răpirea drept un act de trădare şi perfidie, ce încalcă toate normele islamului, mai ales că Ramadan-ul este în plină desfăşurare.

Presa de la Cairo remarcă faptul că această răpire este un fenomen nou, în Egipt. Dacă răpitorii ar fi fost terorişti, victimele ar fi fost deja agresate, chiar ucise, susţin jurnaliştii. Infirmaţiile din zonă sunt în continuare contradictorii. Iniţial, s-a spus că răpitorii ar fi ameninţat că îi vor ucide pe turişti, dacă se va încerca localizarea aeriană a zonei în care au fost duşi. Câteva ore mai târziu, informaţiile au fost infirmate de ministrul Turismului de la Cairo. La Bucureşti, autorităţile române nu au mai comentat nimic.

Ambasadorul României în Egipt a declarat că situaţia celor 19 ostatici este neschimbată, iar autorităţile de la Bucureşti nu au iniţiat nicio negociere cu răpitorii. Părinţii Oanei Calis, românca răpită în Egipt, nu vor să discute cu presa, însă, potrivit unor surse politice, Traian Băsescu ar fi vorbit deja cu familia acesteia.

Antena3

×
Subiecte în articol: Egipt Sudan
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close