Antena 3 CNN Externe OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian

OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian

OIAC a aprobat planul de distrugere a arsenalului chimic sirian
de M.T.    |    18 Dec 2013   •   08:40

Detaliile finale ale planului de distrugere a arsenalului chimic sirian a fost aprobat marţi seara, informează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit planului întocmit de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), armele chimice siriene vor fi distruse până la 30 iunie.

Cu toate acestea, procesul de distrugere a încetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria, o ţară devastată de răboi.

Informaţia privind adoptarea planului nu a fost comentată de oficialii OIAC, dar a fost confirmată un diplomat prezent la reuniunea Consiliului Executiv al organizaţiei.

Detalii ale planului, deja cunoscut în linii mari, după ce mai multe ţări au prezentat public propuneri de ajutorare, urmează să fie comunicate în mod oficial miercuri dimineaţa.

Directorul OIAC a recunoscut, săptămâna trecută, că ar putea avea loc „întârzieri uşoare” în implementarea planului, din cauza condiţiilor meteorologice sau în domeniul securităţii.

Statele Unite au acceptat să se ocupe de o parte a distrugerii armelor chimice siriene, operaţiune care se va desfăşura în apele internaţionale la bordul MV Cape Ray, o navă aparţinând Marinei americane.

Nave daneze şi norvegiene vor escorta două cargouri, la bordul cărora se vor afla containere cu agenţi chimici, de la portul Lattakia către alt port, de unde vor fi transportate către MV Cape Ray.

Damascul a declarat în total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente.

Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a oferit asigurări în cursul unei reuniuni, luna trecută, că ruta Homs-Damasc este închisă, ceea ce ridică problema transportului agenţilor chimici de la Lattakia, dar şi cu privire la „viitoare activităţi de verificare”.

Agenţii chimici cei mai periculoşi urmează să părăsească teritoriul sirian pe 31 decembrie, data-limită stabilită de către organizaţie.

Italia „a oferit un port de transfer”, însă armele chimice „nu vor atinge teritoriul italian”, a declarat ministrul italian de Externe, Emma Bonino.

Rezoluţia numărul 2.118 a Consiliului de Securitate al ONU, în virtutea căreia Siria este obligată să-şi distrugă arsenalul chimic, a fost adoptată în septembrie, în urma unor ameninţări cu atacuri din partea americanilor, după comiterea unui atac chimic soldat cu victime în apropiere de Damasc.

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice arme chimice siria
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close