OIAC a încheiat inspecţia în jumătate din depozitele cu arme chimice deţinute de Siria

de M.T.    |    17 Oct 2013   •   16:39
OIAC a încheiat inspecţia în jumătate din depozitele cu arme chimice deţinute de Siria Foto: Agerpres/Xinhua

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supravegherea distrugerii arsenalului chimic sirian a anunţat, joi, că a verificat aproape jumătate din locurile în care se află armele chimice ale regimului de la Damasc, informează AFP, citată de Agerpres.

„Am făcut practic jumătate din munca noastră de verificare la siturile declarate”, a declarat Malik Ellahi, consilierul politic pentru Siria al OIAC.

„Una din preocupările noastre este, evident, situaţia de securitate”, a adăugat Ellahi, care a vorbit despre tiruri de mortiere şi atacuri cu maşini-capcană în apropierea hotelului din Damasc unde sunt cazaţi inspectorii internaţionali.

OIAC, care a primit săptămâna trecută Premiul Nobel pentru Pace, a inspectat, miercuri, 11 situri de arme chimice şi a distrus echipamentele de producţie la şase instalaţii.

Deocamdată, inspectorii internaţionali nu se concentrează decât pe verificarea listei cu obiective furnizate de autorităţile siriene, care include 20 de locuri de producţie şi stocare a armelor chimice.

Totuşi, până la 1 noiembrie, inspectorii trebuie să verifice toate siturile de pe listă, să identifice echipamentele esenţiale de producţie sau utilizarea armelor chimice, să facă siturile de producţie „inoperabile” şi să înceapă distrugerea anumitor arme chimice, arată OIAC.

Prezente în Siria de la 1 octombrie, echipele OIAC şi ONU includ 60 de persoane.

Parteneri
x close