Antena 3 CNN Externe Olandezii pot interzice accesul străinilor în coffeeshop-uri

Olandezii pot interzice accesul străinilor în coffeeshop-uri

Olandezii pot interzice accesul străinilor în coffeeshop-uri
16 Iul 2010   •   23:35


Oraşul de frontieră Maastricht are dreptul să interzică accesul străinilor în localurile în care se vinde marijuana (coffeeshop), a apreciat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), citată de publicaţia electronică EUObserver.

În pofida faptului că o ţară din Uniunea Europeană nu poate interzice cetăţenilor altor ţări ale Uniunii să facă lucruri permise cetăţenilor ei, acest principiu european nu se aplică în cazul comerţului legal cu droguri, potrivit deciziei unui avocat general al Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Oraşul Maastricht a hotărât să limiteze accesul turiştilor străini care vin aici să consume droguri, în special din  Belgia şi Franţa, în localuri urmând să aibă acces doar cetăţeni olandezi. Potrivit primarului oraşului, 70% dintre clienţii acestor localuri sunt străini, iar la Maastricht vin zilnic 4.000 de turişti pentru a consuma droguri.

Poliţia a efectuat, în 2006, două raiduri într-un local, unde au fost găsiţi consumând droguri uşoare atât cetăţeni olandezi, cât şi cetăţeni din alte state UE, iar primarul a hotărât închiderea localului respectiv. În replică, proprietarul acestuia, care este şi preşedintele asociaţiei acestor servicii din oraş, s-a adresat Consiliului olandez de Stat, un organ consultativ care se pronunţă asupra proiectelor de lege înainte să fie supuse votului Parlamentului, argumentând că hotărârea primarului încalcă legislaţia europeană privind libera circulaţie, libertatea comerţului şi a serviciilor în Uniune.

Consiliul a solicitat CEJ să interpreteze legea europeană, urmând ca justiţia să ţină cont de această interpretare la pronunţarea verdictului în acest caz, aşteptat la sfârşitul acestui an. Judecătorii încep, în prezent, deliberările, ei pronunţând hotărâri în funcţie de concluziile avocaţilor generali.

În concluziile sale, avocatul general Yve Bot afirmă că narcoticele nu reprezintă bunuri în sensul obişnuit, deoarece sunt ilegale. Însă, în cazul utilizării lor în scopuri medicale sau ştiinţifice, acestea "se supun regulilor pieţei interne" europene, a precizat acesta. CEJ a stabilit că oraşul Maastricht are dreptul să considere turismul practicat în vederea consumului de droguri drept "o ameninţare reală şi suficient de serioasă la adresa ordinii sale publice", arătând că restricţia accesului străinilor în localurile destinate vânzării drogurilor "constituie o măsură necesară de protejare" a locuitorilor săi.

Foto: rnw.nl

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close