Antena 3 CNN Externe OMS: Carnea de la porcii infectaţi cu H1N1 nu trebuie consumată

OMS: Carnea de la porcii infectaţi cu H1N1 nu trebuie consumată

OMS: Carnea de la porcii infectaţi cu H1N1 nu trebuie consumată
Sursa foto: gripa porcina
07 Mai 2009   •   01:43

Carnea de la porcii infectaţi cu noul virus H1N1 nu trebuie folosită pentru consumul uman, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adăugând că pregăteşte recomandări pentru protecţia persoanelor a căror muncă presupune contactul cu porcii, relatează Reuters.

Aceste comentarii ale OMS par mai precaute decât cele ale Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi Oficiului Internaţional pentru Epizootii (OIE), care spun că nu sunt necesare restricţii ale importurilor produselor de porc sau porcilor, pentru că boala nu se ia prin consumul acestora şi virusul nu a fost identificat în ţesut animal mort.

OMS consideră însă că este posibil ca virusurile gripale să supravieţuiască procesului de congelare şi să fie prezente în carne şi în sânge. "Carnea porcilor bolnavi şi a porcilor găsiţi morţi nu trebuie sub nicio formă procesată sau folosită pentru consumul uman", a declarat Jorgen Schlundt, directorul Departamentului OMS pentru siguranţă alimentară, epizootii şi boli transmise prin hrană.

"Este posibil ca virusurile gripale să supravieţuiască procesului de congelare şi să fie prezente în carnea decongelată, însă nu există informaţii despre supravieţuirea virusului gripei A/H1N1 în carne", a răspuns Schlundt la solicitarea Reuters, care întreba despre gradul de siguranţă al consumului cărnii de porc în contextul gripei porcine.

Schlundt a avertizat că este nevoie de vigilenţă atunci când oamenii intră în contact cu sânge şi carne de la porci infectaţi cu H1N1. "Probabilitatea ca virusurile gripale să se afle în sângele unui animal infectat depinde de fiecare virus în parte. "Sângele (şi alte lichide) de la porcii infectaţi cu H1N1 ar putea conţine virusul, dar până în prezent, acest lucru nu a fost stabilit", a spus Schlundt.

"Totuşi, în general, recomandăm ca persoanele implicate în activităţi care presupun contactul cu cantităţi mari de sânge şi secreţii, precum cei care sacrifică şi eviscerează porci, să poarte echipamente de protecţie adecvate", a spus el.

Noul virus H1N1 al gripei porcine se transmite de la om la om, nu de la porci la om. Răspândirea sa globală a determinat totuşi multe ţări să restricţioneze importurile de produse de porc. Nu mai puţin de 20 de guverne au impus embargou asupra importurilor de porci vii şi carne de porc din ţările afectate, pentru a preveni expunerea la virus. Temerile s-au intensificat după ce autorităţile canadiene au anunţat sâmbătă că o turmă de porci a fost infectată de un canadian care revenise din Mexic.

Deşi noul virus se transmite în principal de la om la om prin strănut sau tuse, specialiştii nu ştiu anume s-a dezvoltat virusul şi ce animal l-a transmis pentru prima oară unui om şi unde anume. Însă cazul din Canada, în care un om a infectat porci, a alimentat temerile că virusul va trece din nou bariera speciilor, devenind mai periculos în timpul acestui proces.

Joseph Domenech, şeful departamentului veterinar al FAO declarase marţi că "acest nou virus al gripei nu infectează oamenii uşor şi are o patologie foarte redusă atât la oameni, cât şi la porci, spre deosebire de gripa aviară, care a ucis milioane de păsări".

Tot marţi, Alex Thiermann, consilier al directorului general al OIE spusese că nu există nicio diferenţă între carnea de porc crudă şi gătită, în ceea ce priveşte riscurile de transmitere a virusului H1N1. "OIE este foarte îngrijorată că se fac distincţii între carnea gătită şi crudă. Toate produsele de porc pot fi consumate în siguranţă", a spus Thiermann.
Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close