Antena 3 CNN Externe ONU: Aproximativ 6,5 milioane de sirieni şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului

ONU: Aproximativ 6,5 milioane de sirieni şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului

ONU: Aproximativ 6,5 milioane de sirieni şi-au abandonat locuinţele din cauza războiului
de M.T.    |    05 Noi 2013   •   11:49

ONU a anunţat, luni, că numărul sirienilor nevoiţi să-şi abandoneze casele din cauza războiului a înregistrat o creştere foarte mare, ajungând la 6,5 milioane de persoane, informează AFP, citată de Mediafax.

În total, 9,3 milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar pentru a supravieţui, faţă de 6,8 milioane în septembrie, iar 6,5 milioane de sirieni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, faţă de 4,25 de milioane în septembrie, a precizat Valerie Amos, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ONU, în faţa membrilor Consiliului de Securitate.

Până la sfârşitul anului, numărul total al refugiaţilor sirieni va atinge 3 milioane.

Valerie Amos a solicitat Consiliului de Securitate să exercite mai multă presiune pentru a permite transportarea ajutorului umanitar în centrul ţării, în condiţiile în care unele ţări vecine, precum Iordania, nu mai pot face faţă valurilor de refugiaţi sirieni.

De asemenea, Amos a cerut Consiliului „să recurgă la toate pârghiile sale politice atât pe lângă regimul Bashar al-Assad, cât şi pe lângă opoziţie", pentru a garanta transportarea hranei şi medicamentelor.

Purtătoarea de cuvânt a lui Valerie Amos, Amanda Pitt a avertizat că situaţia în Siria, ţară în care au murit aproximativ 120.000 de persoane de la începutul războiului civil, „continuă să se deterioreze rapid şi inexorabil”.

Valerie Amos continuă să „preseze Consiliul să-şi folosească ajutorul şi influenţa asupra diferitelor părţi implicate în conflictul sirian pentru a asigura protecţia civililor şi instalaţiilor civile, acces protejat la bunuri şi personal medical, precum şi livrarea liberă şi în siguranţă deplină a ajutorului umanitar", a mai spus Amanda Pitt.

×
Subiecte în articol: Siria refugiati razboi civil
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close