Antena 3 CNN Externe ONU: Armistiţiul din Ucraina trebuie să fie respectat în totalitate. Protecţia civililor, o prioritate

ONU: Armistiţiul din Ucraina trebuie să fie respectat în totalitate. Protecţia civililor, o prioritate

ONU: Armistiţiul din Ucraina trebuie să fie respectat în totalitate. Protecţia civililor, o prioritate
05 Iun 2015   •   19:00
UPDATE - Națiunile Unite au făcut apel vineri la toate părțile implicate în conflictul din Ucraina să respecte în totalitate regimul de încetate a focului prevăzut în acordurile de pace încheiate în februarie la Minsk, relatează AFP.

"Armistițiul trebuie să fie respectat în totalitate și protecția civililor trebuie să fie o prioritate", a afirmat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate.

"Suntem pe cale de a asista fie la agravarea unui conflict greu de reglementat, fie la o reizbucnire temporară a tensiunilor în anumite zone ale conflictului. Nu ne putem permite niciunul din aceste scenarii", a adăugat Feltman, în fața reprezentanților celor 15 state membre ale Consiliului.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă, vineri, pentru a discuta despre reluarea violenţelor în Ucraina, care ameninţă armistiţiul, aflat în vigoare de patru luni, informează Le Figaro.

Reuniunea a fost solicitată joi de Lituania, după ce preşedintele ucrainean a afirmat că peste 9.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi în estul Ucrainei.
   
Ucraina a avertizat asupra unei ameninţări "gigantice" cu reluarea atacurilor rebelilor, Rusia avertizând la rândul său că procesul de pace riscă să fie spulberat.
   
Este vorba despre cel mai important val de violenţe de la instaurarea armistiţiului de la Minsk.
   
Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de lansarea, miercuri dimineaţa, a unor atacuri în zona oraşului Marinka, aflat sub controlul Guvernului.
   
Armata ucraineană a anunţat că 80 de separatişti au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi, după ce rebelii au încercat, fără succes, să cucerească oraşul, aflat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de bastionul rebel Doneţk.
   
Cinci militari ucraineni au fost ucişi în confruntări, a declarat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.
   

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close