Antena 3 CNN Externe ONU face apel la un scrutin "paşnic" în Egipt, unde urmează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

ONU face apel la un scrutin "paşnic" în Egipt, unde urmează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

ONU face apel la un scrutin "paşnic" în Egipt, unde urmează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Iun 2012   •   09:44

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel vineri pentru un scrutin "paşnic" în Egipt, acolo unde se va organiza sâmbătă cel de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe un fond de agitaţie politică, după nevalidarea legislativelor câştigate de islamişti, relatează AFP.
   
Ban "a notat dezbaterea aprinsă şi îngrijorările egiptenilor în raport cu decizia (de joi) a Înalţii Curţi Constituţionale", care a anulat rezultatele scrutinului legislativ din cauza unui viciu al legii electorale, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirsky.
   
"Secretarul general speră că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura într-o atmosferă paşnică şi deschisă", a adăugat acesta.
   
Aproximativ 50 de milioane de egipteni sunt aşteptaţi la urne, sâmbătă şi duminică, pentru a-l alege pe succesorul lui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de o revoltă populară, în februarie 2011. Egiptenii vor putea alege între ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq, şi "fratele musulman", Mohammed Morsi.
   
Acest scrutin urmează celor două decizii controversate ale Curţii Constituţionale, de joi, una anulând rezultatele scutinului legislativ din cauza unui viciu al legii electorale, iar cea de a doua permiţând lui Shafiq să rămână în cursă în pofida unei legi care interzicea membrilor fostului regim să participe la alegeri.
   
Ban Ki-moon consideră scrutinul de sâmbătă ca fiind "o etapă foarte importantă a tranziţiei democraţiei, pe care egiptenii au luptat cu răbdare şi curajos pentru a o realiza".

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close