Antena 3 CNN Externe ONU strânge informaţii cu privire la folosirea armelor chimice în Siria

ONU strânge informaţii cu privire la folosirea armelor chimice în Siria

ONU strânge informaţii cu privire la folosirea armelor chimice în Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Apr 2013   •   10:05
Anchetatorii ONU au început să adune în afara teritoriului Siriei indicii cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, în timp ce Damasc refuză în continuare să le permită intrarea pe teritoriul sirian, a declarat vineri purtătorul de cuvânt ONU, citat de AFP, conform Mediafax.
Ban a scris joi o nouă scrisoare preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a solicita accesul "liber şi fără restricţii", a declarat Martin Nesirky.
"Secretarul general solicită de urgenţă guvernului sirian să acorde un răspuns rapid şi favorabil, în aşa fel încât misiunea să poată intra în Siria", a adăugat acesta.
Ake Sellstrom, omul de ştiinţă suedez numit la sfârşitul lunii martie de către Ban la conducerea misiunii anchetei, va fi luni la New York pentru consultări cu responsabilii ONU.
Conform diplomaţilor, acesta a fost la Londra pentru a se informa cu privire la suspiciunile occidentalilor. Franţa şi Marea Britanie au solicitat ONU să ancheteze acuzaţiile opoziţiei siriene conform cărora Damasc a utilizat arme chimice la Homs (centru) şi în împrejurimile oraşului Alep (nord) şi ale Damasc. Guvernul sirian a acuzat opozanţii că au făcut acelaşi lucru în apropiere de Alep la 19 martie.
Anchetatorii, care aşteaptă în Cipru, au "adunat şi analizat indicii şi informaţii disponibile în afara" Siriei, a precizat Nesirky.
Conform diplomaţilor, occidentalii au transmis ONU mărturii ale persoanelor care au fugit din Siria, precum şi unele probe.
În aşteptarea aprobării din partea Damasc, a declarat Nesirky, anchetatorii "vor continua aceste activităţi în afara (Siriei) şi s-ar putea deplasa în capitalele vizate".
Joi, Statele Unite au recunoscut pentru prima dată că regimul sirian a folosit probabil arme chimice în cantitate redusă, subliniind în acelaşi timp că informaţiile lor nu sunt suficiente pentru a fi siguri.
Premierul britanic David Cameron a dezvăluit vineri existenţa unor "dovezi în creştere" ale folosirii armelor chimice de către regimul sirian în timp ce Barack Obama a promis vineri o anchetă "foarte solidă" şi a avertizat Damasc faţă de recurgerea la acest timp de arme care ar schimba, conform lui, "regulile jocului" în cazul conflicului.
 

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close