Antena 3 CNN Externe Opoziţia siriană: O intervenţie militară occidentală în Siria, „o problemă de zile"

Opoziţia siriană: O intervenţie militară occidentală în Siria, „o problemă de zile"

Opoziţia siriană: O intervenţie militară occidentală în Siria, „o problemă de zile"
de M.T.    |    27 Aug 2013   •   18:13

Puterile occidentale au anunţat opoziţia siriană să se aştepte la o lovitură împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în următoarele zile, potrivit unor surse care au participat la o întâlnire între trimişi ai occidentalilor şi Coaliţia Naţională Siriană, luni, la Istanbul, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Opoziţiei i s-a spus, în termeni clari, că o acţiune pentru a descuraja utilizarea în continuare a armelor chimice de către regimului lui Assad ar putea veni în următoarele câteva zile, însă ar trebui să se pregătească totuşi pentru negocieri de pace la Geneva”, a afirmat una din surse.

Întâlnirea a avut loc la un hotel din centrul Istanbulului, iar la ea au participat înalţi responsabili ai Coaliţiei Naţionale Siriene, inclusiv preşedintele său, Ahmad Jarba, şi emisari ai 11 membri din cadrul alianţei "Prietenii Siriei", printre care şi reprezentantul american Robert Ford, cel mai înalt oficial al SUA responsabil cu dosarul sirian.

Scenariul unei eventuale intervenţii militare împotriva regimului Bashar al-Assad în următoarele zile a fost confirmat şi de un membru al opoziţiei siriene.

„Nu există un moment precis, deoarece este vorba despre o problemă militară, dar se vorbeşte despre o intervenţie internaţională iminentă împotriva regimului. Este o problemă de zile, nu de săptămâni", a declarat Ahmad Ramadan, membru al Comitetului politic din cadrul Coaliţiei opoziţiei cu sediul în Turcia, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Toate aceste declaraţii vin în contextul în care, tot marţi, ministrul american al Apărării, Chuck Hagel, a recunoscut într-un interviu pentru BBC că armata SUA este pregătită să acţioneze imediat, în cazul în care preşedintele Barack Obama decide o acţiune împotriva Siriei.

„Am mutat resurse pentru a putea îndeplini şi a ne conforma oricărei opţiuni pe care doreşte să o ia preşedintele”, a spus Hagel, conform unei transcrieri parţiale oferite de BBC.

Marţi, experţii ONU care anchetează în Siria eventuala folosire a armelor chimice au decis să-şi amâne pentru miercuri misiunea în zonă, din lipsă de garanţii de securitate din partea rebelilor.

×
Subiecte în articol: Siria opoziţia siriană arme chimice
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close