Antena 3 CNN Externe Un oraş vechi de 3.400 de ani a reapărut din cauza secetei, în Irak

Un oraş vechi de 3.400 de ani a reapărut din cauza secetei, în Irak

O echipă de arheologi a descoperit un oraş vechi de 3.400 de ani aflat cândva pe râul Tigru. Ruinele au apărut din apele secate ale lacului de acumulare din Mosul.

Un oraş vechi de 3.400 de ani a reapărut din cauza secetei, în Irak
Sursa foto: captură video YouTube
de Silvia Preda    |    03 Iun 2022   •   21:45

Irakul este una dintre ţările din lume cele mai afectate de schimbările climatice, transmite sciencedaily.com. Pentru a preveni uscarea culturilor, cantităţi mari de apă au fost scoase din lacul de acumulare Mosul – cel mai important rezervor de apă din Irak.

Orașul din Epoca Bronzului a reapărut din cauza secetei

Acest lucru a dus la reapariţia unui oraş din Epoca Bronzului inundat cu zeci de ani în urmă fără investigaţii arheologice prealabile. Este situat la Kemune în regiunea Kurdistan din Irak.

Cercetătorii au reuşit să cartografieze oraşul şi au găsit, pe lângă un palat, alte câteva clădiri mari, o fortificaţie masivă cu ziduri şi turnuri, o clădire monumentală de depozitare cu mai multe etaje şi un complex industrial.  

Complexul urban extins datează de pe vremea Imperiului lui Mittani (aproximativ 1550-1350 î.Hr.).

Pentru a preveni deteriorarea ulterioară a sitului din cauza creşterii apei, clădirile excavate au fost acoperite complet cu folie de plastic etanşă şi cu pietriş. Oraşul este acum din nou sub ape.

×
Subiecte în articol: arheologi Irak
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close