Antena 3 CNN Externe Panama Papers. Primele declarații oficiale ale lui Vladimir Putin

Panama Papers. Primele declarații oficiale ale lui Vladimir Putin

Panama Papers. Primele declarații oficiale ale lui Vladimir Putin
Sursa foto: Foto: kremlin.ru
07 Apr 2016   •   15:45

Panama Papers. Președintele rus Vladimir Putin neagă orice legătură cu ilegalitățile dezvăluite în cadrul investigației jurnalistice Panama Papers și spune că opozanții săi încearcă să destabilizeze Rusia, scrie BBC News.

Vladimir Putin a pus acuzațiile pe seama unei campanii de dezinformare duse de Statele Unite împotriva Rusiei pentru a-i slăbi guvernarea.

„Criticii noștri sunt îngrijorați în primul rând de unitatea și consolidarea națiunii ruse, a poporului nostru multinațional rus. Încearcă să ne zguduie din interior, să ne facă mai obedienți. Așa că au creat un produs informațional”, a declarat președintele rus în cadrul unei întâlniri cu presa care a avut loc la Sankt Petersburg.

„Există un anume prieten al președintelui Rusiei, a făcut cutare și cutare lucru și probabil că există un element de corupție aici”, a adăugat pe un ton sarcastic liderul de la Kremlin.

Panama Papers. Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic 'Panama Papers'.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-şi disimula averile sunt enumeraţi deocamdată membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul şef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt evocate şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.

Potrivit documentelor Panama Papers, apropiaţi ai lui Putin, inclusiv un violoncelist celebru, ar fi implicaţi în activități ilegale.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat luni că, deși președintele Vladimir Putin este principala țintă a anchetei jurnalistice Panama Papers, el nu este implicat în nicio ilegalitate.

Apropiaţi ai lui Putin, inclusiv un violoncelist celebru, ar fi implicaţi în asemenea activităţi. “Principala ţintă a acestei dezinformări este preşedintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri parlamentare şi (…) pe termen mai lung – mă refer la alegerile prezidenţiale de peste doi ani”, a declarat Dmitri Peskov, citat de Reuters, într-o teleconferinţă de presă.

Citiți și:  Panama Papers. Lovitura pe care o primește Vladimir Putin prin fiica sa

Panama Papers. El e violoncelistul care ar deține cheia averii ascunse a lui Vladimir Putin

×
Subiecte în articol: Rusia Vladimir Putin Panama Papers
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close