Antena 3 CNN Externe Părintele mindfulness, Thich Nhat Hanh, a murit la vârsta de 95 de ani

Părintele mindfulness, Thich Nhat Hanh, a murit la vârsta de 95 de ani

Thich Nhat Hanh, un influent călugăr budist vietnamez, părintele mindfulness, a murit la vârsta de 95 de ani.

Părintele mindfulness, Thich Nhat Hanh, a murit la vârsta de 95 de ani
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Ian 2022   •   17:41

Thich Nhat Hanh, un influent călugăr budist vietnamez, a murit la vârsta de 95 de ani.

Organizația sa de predare zen, Satul Prunilor, a declarat că călugărul „a murit în pace” la templul Tu Hieu din Hue, Vietnam sâmbătă.

Un autor prolific și activist pentru pace, Thich Nhat Hanh, este adesea menționat ca „părintele mindfulness”.

Născut ca Nguyen Xuan Bao, el a fost izgonit în anii 60, atunci când guvernul sud-vietnamez l-a catalogat ca trădător. S-a întors în templul în care la 16 ani și-a rostit jurămintele, după 40 de ani de exil.

În timpul războiului din Vietnam, s-a întâlnit cu Martin Luther King, convingându-l pe liderul drepturilor civile să vorbească împotriva conflictului.

Mai târziu, King l-a nominalizat pe Thich Nhat Hanh pentru Premiul Nobel pentru Pace, descriindu-l drept „un apostol al păcii și al nonviolenței”.

Călugărul a petrecut zeci de ani în Franța după ce a fost exilat și a continuat să înființeze mănăstiri și centre de meditație în întreaga lume, cunoscute sub numele de Tradiția Satului Prunelor.

În timpul vieții, a scris peste 100 de cărți care au fost traduse în peste 40 de limbi. Ultima sa carte a fost publicată în octombrie 2021.

A călătorit în turnee regulate în Europa și SUA, vorbind despre practica mindfulness.

Dar mișcarea sa a fost împiedicată de guvernul comunist din Vietnam în 2009, când centrul său zen din Lam Dong a fost forțat să se închidă.

În 2018, s-a întors în Vietnam și i s-a permis de către autorități să-și petreacă ultimele zile la templul Tu Hieu.

În Vest, Nhat Hanh este considerat părintele  mindfulness. Este cel care a învățat lumea că putem atinge starea lui Buddha prin găsirea fericii în lucruri simple: decojind o portocală sau sorbind ceaiul.

Un Buddha este o persoană care este luminată, capabilă să iubească și să ierte, a scris acesta într-una din cărțile sale.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close