Antena 3 CNN Externe Parlamentul egiptean este "anticonstituţional, componenţa sa fiind ilegală"

Parlamentul egiptean este "anticonstituţional, componenţa sa fiind ilegală"

Parlamentul egiptean este "anticonstituţional, componenţa sa fiind ilegală"
Sursa foto: Foto: EPA/ INTACT Images
14 Iun 2012   •   18:44

Curtea Constituţională din Egipt a stabilit, joi, că Parlamentul actual nu a fost ales în condiţii "constituţionale", componenţa sa fiind "în totalitate ilegală", relatează AFP.
   
Instanţa constituţională a decis astfel că Parlamentul de 508 membri, dominat de islamişti, este "anticonstituţional, componenţa sa fiind ilegală".

Tot joi, Înalta Curte Constituţională egipteană a decis amendarea unei legi care interzice foştilor oficiali ai regimului Hosni Mubarak să participe la alegeri, menţinând astfel şi candidatura lui Ahmad Shafiq la alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi duminică.

Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, îl va înfrunta pe Mohammed Morsi din partea Fraţilor Musulmani, la 16 şi 17 iunie, în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor.

Curtea a declarat pe de altă parte că legea care reglementează alegerile legislative, câştigate de majoritatea islamistă, au fost parţial invalidate.

"Curtea a apreciat drept neconstituţionale anumite articole ale legii referitor la alegerile legislative" privind locurile atribuite conform scrutinului uninominal, adică o treime din deputaţi, precizează agenţia. Celelalte locuri vor fi atribuite conform unui sistem de liste.



×
Subiecte în articol: Egipt parlament
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close