Antena 3 CNN Externe Parlamentul European a decis prelungirea concediului minim de maternitate, plătit cu salariu integral

Parlamentul European a decis prelungirea concediului minim de maternitate, plătit cu salariu integral

Parlamentul European a decis prelungirea concediului minim de maternitate, plătit cu salariu integral
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Oct 2010   •   09:32

Parlamentul European a decis prelungirea concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, plătite cu salariu integral. Votul înseamnă un pas foarte important pentru intrarea în vigoare a acestei rezoluţii. Proiectul are însă şi adversari puternici: britanicii, de exemplu, se plâng că, în 20 de ani, ar pierde 57 de miliarde de euro, din cauza prelungirii concediului maternal.

Eurodeputaţii partizani ai rezoluţiei care prevede prelungirea concediului maternal nu şi-au ascuns bucuria la afişarea rezultatului votului. Printre ei, Rovana Plumb (PSD) şi Ramona Mănescu (PNL), care au votat în favoarea rezoluţiei.

"Femeia nu mai are voie să fie penalizată pentru că a născut", susţine Rovana Plumb.

"Am votat, azi, în plenul Parlamentului European, în favoarea unui amendament care vizează acordarea unei indemnizaţii egale cu un salariu întreg pentru mamele care sunt în concediu de maternitate. Dacă tot vorbim despre problemele demografice cu care ne confruntăm, atunci mi se pare normal să încurajăm femeile să aibă copii, asigurându-le toate condiţiile necesare în acest sens", spune Ramona Mănescu.

Potrivit rezoluţiei, în cele 20 de săptămâni de concediu maternal, femeile trebuie să primească salariul integral, fie valoarea celui primit în ultima lună lucrată, fie media veniturilor lunare. În text se menţionează că şi taţii trebuie să aibă dreptul la un concediu de paternitate de cel puţin două săptămâni, plătit, de asemenea, integral. Rezoluţia întâmpină însă o opoziţie îndârjită în Uniune. Cei mai înverşunaţi sunt germanii şi britanicii.

În România, mamele au acum dreptul la 18 săptămâni de concediu, pentru care primesc 85 la sută din salariu.

Pentru ca rezoluţia să intre în vigoare, este nevoie şi de votul favorabil al guvernelor din cele 27 de state membre.

×
Subiecte în articol: prelungire
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close